Artikkelstart

ASEM er et forum for å fremme dialog og samarbeid om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål mellom Asia, Oseania og Europa. Partnerne i ASEM er ASEAN-sekretariatet, EU og 51 land, herunder ASEAN-landene, EU-landene, Kina, Russland og Norge.

Historikk

I november 1994 la Frankrike og Singapore fram et forslag om å vurdere hvordan man kunne bygge opp et nytt partnerskap mellom Asia og Europa. På et toppmøte i Bangkok i mars 1996 ble det vedtatt å etablere ASEM. Deltakerne på dette møtet var stats- og regjeringssjefer for de daværende sju ASEAN-landene og 15 EU-landene, Kina, Japan og Sør-Korea, samt ASEANs generalsekretær, presidenten i Det europeiske råd og EU-kommisjonens president. India og Pakistan sluttet seg til ASEM i 2008, og Australia og Russland i 2010.

Samarbeidet i ASEM

ASEMs arbeid er konsentrert om tre hovedområder:

  • Politisk samarbeid med fokus på internasjonale kriser, sikkerhet, multilateral samarbeid, miljøspørsmål og menneskerettigheter.
  • Økonomisk og finansielt samarbeid med sikte på å øke samhandelen mellom Asia og Europa og å øke investeringene i disse regionene.
  • Samarbeid om kultur- og sosiale spørsmål.

Organisasjon og virksomhet

Samarbeidet foregår i hovedsak på fire plan:

  • Møter hvert annet år mellom deltakerlandenes stats- og regjeringssjefer, generalsekretæren for ASEAN-sekretariatet, EU-kommisjonens president og presidenten i Det europeiske råd. Møtene skjer vekselvis i Asia og Europa.
  • Møter mellom deltakerlandenes utenriksministre, EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk og ASEANs generalsekretær holdes også hvert annet år og arrangeres i årene mellom toppmøtene.
  • Møter mellom deltakerlandenes statsråder med ansvar for finanspolitikk, kultur, økonomi, utdanning, arbeid, samferdsel, miljø og sysselsetting. Ved behov avholdes det møter for deltakerlandenes statsråder for andre spørsmål.
  • Møter mellom embetsmenn i deltakerlandenes utenriksministerier.

ASEM har ikke et sekretariat.

Norge og ASEAN

Norge sluttet seg til ASEM i 2012. Det er Utenriksdepartementet som koordinerer Norges engasjement i ASEM.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg