Bosnia-Hercegovinas flagg og våpen

Artikkelstart

Flagget

Bosnia-Hercegovinas offisielle flagg ble innført 1998 av FNs stedlige myndighet, etter at landets ulike fraksjoner ikke hadde kommet til enighet om et nytt flagg. Flagget er blått med en gul trekant, langs trekantens lengste side er det indre, blå feltet belagt med sju hele og to halve hvite stjerner. Landets første flagg etter uavhengigheten var en hvit duk med riksvåpenet i midten. Dette riksvåpenet var et blått skjold, skrådelt av en hvit stripe, og belagt med seks heraldiske liljer i gull i to grupper på tre på hvert av de blå feltene. Våpenets utforming går tilbake til middelalderen og ble i 1990-årene benyttet av den bosniske hæren, som i hovedsak var rekruttert fra den muslimske delen av befolkningen.

Våpenet

Riksvåpenet bygger på samme motiv, er delt i to (gull og blått) og har fem hele og to halve hvite stjerner på det blå feltet.

Det fantes også egne flagg og våpen for den kroatisk-muslimske føderasjonen og den serbiske republikken i de første årene etter uavhengigheten fra Jugoslavia, men alle disse (med unntak av Republika Srpskas flagg, som er likt Serbias flagg) ble offisielt avskaffet 2007 av konstitusjonsdomstolen.

Kommentarer (1)

skrev Bakir Ahmethodzic

Ovenfor står det at flagget med de seks liljene går tilbake til middelalderen og ble benyttet av den bosnisk-muslimske befolkningen. Det stemmer at flegget stammer fra middelalderen, men det fantes ikke muslimer i Bosnia Hercegovina før det osmanske rikets innmarsj i Bosnia. Derfor er det feil å si at flagget ble brukt av den bosnisk-muslimske befolkningen i middelalderen. Dette flagget ble brukt i middelalderen, av hele befolkningen som den gang tilhørte den bosniske kirken. I tillegg var mindre deler av befolkningen katolikker eller ortodokse kristne den gangen. Det som kan sies om dette flagget er at det representerte et sterkt og samlet bosnisk rike i middelalderen, men ble brukt igjen på nittitallet av den bosnike hæren som var en multietnisk hær, men i hovedsak bestod av den bosnisk-muslimske befolkningen. Jeg håper at mine kommentarer bidrar til en oppklaring på dette området.Lærer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg