Kiribati er en øystat i Oseania som består av én isolert beliggende koralløy (Banaba) og 32 atoller, og er fordelt på 3 500 000 kvadratkilometer. Økonmien i landet er dominert av de store avstandene. Servicenæringer dominerer sysselsettingen, og svarte i 2016 for 70 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP). Fiske og jordbruk fikk sin andel redusert fra vel 25 prosent i 1992 til 23 prosent i 2016, men sysselsatte fortsatt 15 prosent av arbeidsstokken.

Kokosnøtter dyrkes for salg (kopra), og til eget forbruk dyrkes bananer, brødfrukt, papaya og skruepalmen (som gir bærlignende frukter). Kopra sto i 2002 for 23,5 prosent av eksporten mot 77,1 prosent i 1992. Kultivering av tang begynte i midten av 1980-årene og utgjorde i 2002 cirka 15 prosent av eksportinntektene, mens haifinner svarte for 5 prosent. Ellers er det et utbredt husdyrhold av svin og fjærkre.

Det statlige fiskeriselskapet ble nedlagt i 1991 på grunn av sterk nedgang i fangsten, men salg av fiskerilisenser til blant annet Japan, Sør-Korea, Taiwan og USA er blitt en viktig inntektskilde. I 2001 innbrakte lisenssalget cirka 250 millioner kroner, eller fem ganger så mye som landets samlede eksport. Kiribatiere som arbeider i utlandet eller på utenlandske skip overførte over 50 millioner kroner, omtrent like mye som eksportverdien.

Frem til 1979 ble fosfat utvunnet på Banaba (Ocean Island) av British Phosphate Commision, for eksport til Australia og New Zealand. Avviklingen av fosfatbrytningen, som ga Kiribati omkring 80 prosent av eksportinntektene og 50 prosent av statsinntektene, har hatt en ødeleggende virkning på landets økonomi. Renteinntekter fra et reservefond, som ble opprettet i 1956, er fortsatt en viktig inntektskilde.

Turisme er en viktig inntektskilde, og utgjorde i 2002 cirka 15 prosent av landets inntekter. Siden tusenårsskiftet har øyriket årlig hatt besøk av cirka 14 000 reisende, derav vel 4000 turister – de fleste fra Asia. Kiribati hadde ved tusenårsskiftet 200 hotellrom, men et nytt hotell med nærmere 150 rom var under bygging på Kiritimati. Siden 2001 har Norwegian Cruise Line hatt ukentlige seilinger fra Honolulu til Tabuaeran (Fanningøya).

Utenrikshandel

Kiribatis viktigste handelspartnere er Thailand (mottok i 2019 53 prosent av Kiribatis eksportprodukter), Filippinene, Sør-Korea og Japan. Landets begrensede eksport og import av de fleste produkter gjør at landet har et permanent underskudd i handelsbalansen med utlandet.

Salg av fiskerettigheter og overføringer fra kiribatiere i utlandet er viktigste valutakilde, og cirka 2000 arbeider som sjømenn på utenlandske skip. Kiribati har gode fiskebanker innen sin økonomiske sone og har solgt fiskerettigheter til Japan, Sør-Korea og Taiwan. Nesten hele Kiribatis produksjon av tang og tare eksporteres til Danmark.

Samferdsel

De store avstandene gjør samferdselen mellom øyene vanskelig. Flyruter knytter Tarawa til flesteparten av de ytre øyene og til Tuvalu, Nauru, Fiji og Hawaii. Viktigste havneby er Betio på Tarawa. Kiribati, Tuvalu, Nauru og Marshalløyene har siden 1995 planlagt etablering av et felles regionalt flyselskap.

Øyriket har 670 km veier som kan brukes av motorkjøretøyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg