Faktaboks

Banaba

Ocean Island

Banaba er en fosfatrik koralløy beliggende i øystaten Kiribati. Øya ligger i det sørvestlige Stillehavet, på 1° sørlig breddegrad og 169° østlig lengdegrad. Arealet utgjør 5,7 kvadratkilometer, med 268 innbyggere (2015). Det høyeste punktet ligger 81 meter over havet og er det høyeste punktet i Kiribati.

Historie

Astronaut-foto av Banaba
Bilde av øya Banaba sett ovenfra (2012). Markeringene av landsbyer og landmerker er gjort av amerikanske myndigheter.

Banaba ble sannsynligvis først befolket av Melanesere før folk fra Øst-Indiske øyer og Kiribati bosatte seg der. Det er etterkommerne av dette folket som anses som lokalbefolkningen. I 1804 registrerte europeiske utforskere øyområdet og Storbritannia annekterte Banaba i 1900. Kolonimakten oppdaget og startet utvinningen av fosfat. Fosfatutvinngen var betydelig frem til den opphørte i 1979 og lokalbefolkningen fikk ikke utbytte av avkastningen utvinningen ga.

Under andre verdenskrig mellom 1942–1945 okkuperte Japan områdene. Etter 1945 var øya lite beboelig, og de fleste innbyggerne ble deportert. Mange valgte senere å flytte til Rabi, en mindre øy i sørøst.

Etter 1965 fikk innbyggerne en kompensasjon av fosfatselskapet for utbyttingen av øya, og i 1979 fikk lokalbefolkningen eierrett til øya. På dette tidspunktet var omtrent 90 prosent av øyas overflate skrapt vekk til fordel for fosfatutvinningen. Per 2023 pågår en debatt om å gjenoppta mineralutvinning, til stor motstand fra diasporaen.

Klima

Banaba har et tropisk regnskog-klima der sesongene deles inn i regn og tørrere perioder. Den tørre tiden varierer fra omkring mai til november og regntiden fra desember til april.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg