Reservefond, fond som skulle opprettes i alle aksjeselskaper, etter regler i aksjeloven av 4. juni 1976. Plikten til å ha reservefond ble opphevet med den nye aksjeloven av 13. juni 1997 og erstattet med en ordning med bundet egenkapital.

Den årlige avsetning skulle være 10 % av årsoverskuddet for så vidt dette ikke gikk med til dekning av underskudd fra tidligere år. I tillegg til dette skulle det avsettes minst like mye som selskapet delte ut som dividende utover 10 % av aksjekapital + oppskrivningsfond + reservefond ved årets begynnelse.

Dessuten skulle eventuell overkurs ved aksjeemisjon tilskrives reservefondet. Slik årlig avsetning måtte fortsette inntil reservefondet nådde opp i en størrelse som svarte til 20 % av aksjekapitalen, slik at det sammen med aksjekapital og oppskrivningsfond utgjorde et beløp som svarte til selskapets gjeld ved regnskapsårets utløp.

Reservefond kunne bare benyttes til å dekke underskudd i årsregnskapet som ikke kunne dekkes av fri egenkapital, og til fondsemisjon. Var reservefondet større enn påbudt, kunne dog inntil en femdel av det overskytende beløp årlig anvendes i annet øyemed.

I særlige tilfeller kunne Kongen gjøre unntak fra bestemmelsene om reservefond.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.