Clemens Krauss

Faktaboks

Clemens Krauss

Clemens Heinrich Krauss

Født
31. mars 1893, Wien, Østerrike
Død
16. mai 1954, Mexico by, Mexico
Av .

Artikkelstart

Clemens Krauss var en østerriksk dirigent og en av de betydeligste dirigentene i det 20. århundre. Krauss var knyttet til operahus og orkestre i Wien, Berlin og München, og huskes for sitt samarbeid med komponisten Richard Strauss.

Krauss var gift med den berømte rumenske sopranen Viorica Ursuleac, særlig kjent for sine roller i Richard Strauss’ operaer.

Bakgrunn og utdannelse

Krauss var sønn av den senere sangerinnen Clementine Krauss, som kun var 15 år gammel da han ble født. Hun var en niese av den berømte sopranen Gabrielle Krauss. Faren tilhørte en fanariot-familie som hadde slått seg ned i Wien.

Gjennom faren var Krauss fetter av baronesse Maria Vetsera, kvinnen som begikk selvmord sammen med den østerrikske arveprins Rudolf i det senere så myteomspunne Mayerling-dramaet.

Krauss vokste opp mens moren gjorde sangerkarriere og var korgutt ved hoffkapellet i Wien. Han studerte komposisjon ved konservatoriet med Hermann Graedener, som hadde vært en venn av Johannes Brahms.

Karriere

Krauss’ første stilling var som kormester ved operaen i Brno og fra 1913 ledet han også forestillinger her. Han hadde en læretid som dirigent ved operaene i Riga i 1913–1914, Nürnberg i 1915 og Stettin (nåværende Szczecin i Polen) i årene 1916–1921. Mens han var i Stettin reiste han ofte til Berlin for å høre Berlinfilharmonien ledet av Arthur Nikisch, noe som inspirerte ham til å gå videre i karrieren.

Krauss var musikksjef ved operaen i Graz i 1921–1922. Deretter vendte han hjem til Wien og til et livslangt engasjement ved de sentrale musikkinstitusjonene i byen. Han ble engasjert som dirigent ved Wiener Staatsoper i 1922 og ble samtidig lærer ved Wiener Singakademie. Han ledet konserter med Wien Tonkünstlerorchester i 1923–1927.

Krauss dirigerte jevnlig ved festspillene i Salzburg i årene 1926–1934, hvor han blant annet ledet oppførelser av Wozzeck av Alban Berg i 1930.

Krauss var musikksjef ved operaen i Frankfurt i perioden 1924–1929. I 1929 oppholdt han seg i USA og gjestedirigerte blant annet Philadelphia-orkesteret og New York-filharmonien.

Krauss forble en sentral musikkpersonlighet gjennom nazitiden, både i Tyskland og Østerrike. Han overtok den musikalske ledelsen ved Staatsoper Berlin i 1933 da Erich Kleiber reiste i eksil. I Dresden samme år overtok han som dirigent for urpremieren på Arabella av Richard Strauss etter at Fritz Busch var blitt fordrevet. Ursuleac kreerte tittelrollen. I 1937 steppet han inn ved Bayerischer Staatsoper i München etter at Hans Knappertsbusch ble avsatt.

Krauss etablerte den berømte Nyttårskonserten med Wienerfilharmonien. Den begynte på nyttårsaften 1939 som et nazistisk evenement til støtte for krigføringen. Programmet var i sin helhet viet Johann Strauss d. y. Allerede neste sesong ble konserten flyttet til 1. nyttårsdag hvor den har forblitt siden. Krauss ledet konsertene frem til nazismens fall i 1945, da han ble avsatt. Josef Krips ledet konsertene i 1946 og 1947, hvorpå Krauss igjen hadde dette vervet fra 1948 til sin død.

Clemens Krauss og Viorica Ursuleac hadde et nært forhold til Richard Strauss. Krauss ledet uroppførelsen av Strauss’ opera Friedenstag i München i juli 1938 med Ursuleac i hovedrollen, og operaen er dedisert til dem. Han ledet også den private generalprøven på Die Liebe der Danae, også med Ursuleac i hovedrollen, i Salzburg i august 1944, hvor krigsinnsatsen forhindret ytterligere forestillinger. Krauss kom til å lede den offentlige urpremieren ved festspillene i Salzburg i 1952.

Krauss skrev librettoen til Richard Strauss’ siste opera Capriccio, som er en betraktning om operakunsten og forholdet mellom tekst og musikk i form av en kjærlighetsintrige blant fransk aristokrati på 1700-tallet. Den fikk premiere i München i 1942 og hadde også Ursuleac i hovedrollen.

Krauss’ posisjon under nazismen, i nær kontakt med ledere og administratorer, gjorde at han ble satt i karantene av de allierte myndighetene da krigen var slutt. Det kom imidlertid frem at Krauss og Ursuleac hadde vært knyttet til et britisk-organisert nettverk som hadde hjulpet jøder å unnslippe Holocaust. Krauss fikk gjenoppta sin dirigentvirksomhet i 1947, blant annet ved Wienerfilharmonien og som leder for Nyttårskonserten.

Under festspillene i Bayreuth i 1953 ledet Krauss Der Ring des Nibelungen og viste seg som en betydelig Wagner-tolker. Han døde av hjertesvikt i Mexico by under en turné med Wienerfilharmonien.

Innspillinger

Med Wienerfilharmonien gjorde Krauss kritikerroste innspillinger av orkesterverkene til Richard Strauss. Han gjorde også en populær innspilling av operetten Flaggermusen av Johann Strauss d. y. med berømte solister fra Wiener Staatsoper.

Forestillingsopptakene av Der Ring des Nibelungen fra festspillene i Bayreuth i 1953 er gjort tilgjengelige og har inntatt en sentral plass blant de tidlige lydfestede tolkningene av dette verket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg