Bergnebb.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bergnebb er en fiskeart i leppefiskfamilien, som er svært vanlig langs kysten av Norge nord til Trøndelag. Bergnebben er liten og lett gjenkjennelig på en svart flekk forrest i ryggfinnen og én på hver side av haleroten.

Faktaboks

Også kjent som
berse, strikjette, stinte, råte
Vitenskapelig navn
Ctenolabrus rupestris
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Bergnebben kan bli opptil 18 centimeter lang, men er vanligvis mye mindre. Den er rødbrun med et blålig, grønnlig eller gulaktig skjær nedover sidene, buken nesten hvit. Den ser ofte stripet ut (derav navnet strikjette) på grunn av en mørk flekk under hvert skjell.

Utbredelse

utbredelse av bergnebb
Naturlig utbredelse av bergnebb (Ctenolabrus rupestris). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av bergnebb

Arten finnes fra Svartehavet og Middelhavet til Marokko i sør og Norge i nord. I Norge er den utbredt hovedsakelig i sør, opp til Trøndelag. Den er sjelden lenger nord.

Om sommeren er bergnebben en livlig art langs fjæra og ned til 10–20 meters dyp. Om vinteren trekker den ut på dypere vann, gjerne ned til 50 meter. Fra Oslofjorden er det imidlertid funn av bergnebb i trålfangster fra 160 meters dyp.

Biologi

Bergnebb synes å like seg best på steinbunn med mye alger. Den er ikke særlig sky og lar seg lett se. Ungfiskene finnes også blant ålegress på grunt vann.

Føden til bergnebbene er særlig muslinger og krepsdyr, men de spiser også blåskjell, tanglus og tanglopper. Til mer tilfeldig føde spiser de også snegler, sekkdyr, børstemark og rekebarn.

Bergnebbene blir kjønnsmodne rundt treårsalderen i Norge. Gytingen foregår vanligvis i juni–juli. Hannen har i gytetiden flere rekker med små, røde prikker på forkroppen under sidelinjen, mens hunnen har mørke striper på buken. Opptil tre uker vokter hannen et revir på 0,5-2 m2. Hunnen søker etter reviret, og leken foregår parvis.

De pelagiske eggene har en diameter på ca. 1 millimeter og klekkes etter fire døgn når vanntemperaturen er 20 grader. Larvene lever pelagisk i ca. én uke, og søker etterpå ned til bunnen.

Bergnebb som pussefisk

Bergnebb brukes nå som «pussefisk» innen lakseoppdrett; den fjerner lakselus, en hoppekreps-art som parasitterer huden til laks og som er et stort problem innen oppdrettsnæringen. Denne bruken har medført at bergnebb nå blir hardt beskattet langs hele kysten.

Dessverre er det fortsatt lite kunnskap om hvor hard beskatning arten tåler. Fisket er regulert gjennom kvotebegrensninger, minstemål, redskapsbegrensning og tidsbegrensning. Fiskeridirektoratet regulerer fisket og utsteder nye regler hvert enkelt år.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bergnebb
Ctenolabrus rupestris
Artsdatabanken-ID
43042
GBIF-ID
2383163

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg