Pussefisk, flere benfiskarter, spesielt i slekten Labroides i leppefiskfamilien. Mest brukt om L. dimidiatus. Navnet skyldes at de fjerner og eter utvendige parasitter hos andre større fisker som havabborer, sommerfuglfisker og kirurgfisker. Ca. 8 cm lange tropiske fisker. Pussefiskene kjennes på sin lyseblå farge med en tykk, blåsvart kroppsstripe, og gir seg til kjenne for sine store verter ved noen vippende svømmebevegelser. De går ofte inn i gjellehulene og selve munnen på rovfiskene, uten fare, for å utføre sitt renselsesarbeid.

Som hos flere andre leppefisker skifter de kjønn – de er først hunner, siden hanner. Dette er vesentlig aldersbestemt, men kan også skje om hannen som leder sitt harem av hunner, plutselig dør. Da overtar den største og sterkeste hunnen hans funksjon raskt og utvikler seg i løpet av bare et par dager til funksjonell hannfisk.

I de senere år er enkelte norske leppefiskarter benyttet til å fjerne ektoparasitter (som lakselus) fra laks i oppdrett. Berggylt mindre enn 22 cm har vist seg mest effektive – større berggylt kan skade laksen. Bergnebb er effektive når laksen er liten (første år i sjøen), og også grønngylt brukes en del. Grasgylt har vist seg lite effektive.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.