pussefisk

Murene med pussefisk i Rødehavet.
Pussefisk av . CC BY 2.0

Pussefisk, flere benfiskarter, spesielt i slekten Labroides i leppefiskfamilien. Mest brukt om L. dimidiatus. Navnet skyldes at de fjerner og eter utvendige parasitter hos andre større fisker som havabborer, sommerfuglfisker og kirurgfisker.

Beskrivelse

Pussefisken i slekten Labroides er små tropiske fisker. De kjennes på sin lyseblå farge med en tykk, blåsvart kroppsstripe, og gir seg til kjenne for sine store verter ved noen vippende svømmebevegelser. De går ofte inn i gjellehulene og selve munnen på rovfiskene, uten fare, for å utføre sitt rensearbeid.

Kjønnsskifte

Som hos flere andre leppefisker skifter de kjønn – de er først hunner, siden hanner. Dette er vesentlig aldersbestemt, men kan også skje om hannen som leder sitt harem av hunner, plutselig dør. Da overtar den største og sterkeste hunnen hans funksjon raskt og utvikler seg i løpet av bare et par dager til funksjonell hannfisk.

Rensefisk

I de senere år er enkelte norske leppefiskarter benyttet som rensefisk til å fjerne lakselus fra laks i oppdrett. Disse kalles i den forbindelse også pussefisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg