Sognefjorden
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Sognefjorden ved Aurland
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0
Hurtige katamaranfærger forbinder byerne langs Sognefjorden med Bergen.
Hurtige katamaranfærger forbinder byerne langs Sognefjorden med Bergen.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sognefjorden ved Fodnes
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Sognefjorden er en fjord i Sogn, Vestland fylke. Den er Norges lengste og dypeste fjord, verdens nest lengste fjord og verdens lengste åpne fjord.

Sognefjorden er 205 kilometer lang inklusive Sognesjøen målt fra Ytre Sula til Skjolden ved botnen av Lustrafjorden. Den er 1303 meter dyp utenfor Vadheimsfjorden. Det er høy terskel ved munningen, der fjorden er 100–200 meter dyp.

Landskap

Sognefjorden kiler seg rett mot øst i nokså jevn bredde. Dens ytre del, mellom øyene i Solund i nord og Gulen i sør, kalles Sognesjøen. Dens indre armer skjærer seg inn i til dels svært høye fjellmassiver; botnen av Lustrafjorden ligger således bare snaue tolv kilometer i luftlinje fra Austanbotntindane i Hurrungane. Disse fjellene rager 2204 meter over havet.

I den ytre delen av Sognefjorden er kysten skogbar, ikke særlig høy, og spredt bebygd. I den midtre og indre delen er fjordsidene bratte og høydeforskjellen øker østover. I ytre del er fjordarmene korte, mens de fra og med Fjærlandsfjorden og østover er atskillig lenger. De lengste fjordarmene er foruten Fjærlandsfjorden Sogndalsfjorden og Lustrafjorden mot nord; Årdalsfjorden mot øst; Lærdalsfjorden, Aurlands- og Nærøyfjorden mot sør.

I midtre og indre del av Sognefjorden forekommer stedvis frodige bukter og fjordbredder med en del jordbruk, særlig husdyrhold og frukt- og bærdyrking. Fjellene ved fjorden stiger til over 2200 meter over havet i Jotunheimen. Det største relieffet finnes ved fjellet Bleia sør for Sogndal og er på 2850 meter.

Berggrunn

I og omkring Sognefjorden er det tre hovedtyper av bergarter: Solund i vest har sandstein og konglomerat som tilhører devonfeltene på Vestlandet. De midtre og vestlige delene tilhører det vestnorske prekambriske gneiskomplekset. Den indre, østlige delen av Sognefjorden består av kaledonske bergarter.

Vassdrag

Innerst i Sognefjorden renner flere store og bratte vassdrag ut: Flåmselva, Aurlandsvassdraget, Lærdalselva, Årdalselva og Fortun. Vassdragene drenerer høyfjellsområdet i Sør-Norge og har en middelhøyde på 1200-1400 meter over havet. Vassdragene har vårflom vanligvis i juni.

Fjorden er rik på stor fisk. Lakselus er påvist de siste årene i hele fjorden, som kan komme fra Lærdal, Aurland og oppdrettsanlegg i Høyanger.

Bosetning og samferdsel

Sognefjorden har størst bosetting på nordbredden. Rutebåter til Bergen trafikkerer Sognefjorden, bilferger krysser fjorden flere steder, blant annet på E 39 Lavik-Oppedal, riksvei 13 VangsnesDragsvik/Hella og riksvei 5 Fodnes–Mannheller.

Cruiseturisme

Det er livlig turisttrafikk om sommeren. Flest turister kommer med cruiseskip, som kan legge til havnene i Gudvangen, Flåm, Skjolden og Gulen.

Kart

Sognefjorden
Sognefjorden
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg