Aurlandselvi skjærer seg dypt ned i dalbunnen.
Aurlandselvi.

Aurlandsvassdraget er et vassdrag som ligger for det meste i Aurland kommune i Vestland, og noe i Hol kommune i Buskerud. Nedbørfeltet er på 818 kvadratkilometer. Tilløpselvene til Aurlandsvassdraget er fra nord Midjeelva og Langdøla og fra sør Stemberdøla og Stonndalselva. De kommer fra en rekke høytliggende fjellvann og samler seg i Vassbygdvatnet.

Kraftutbygging

Aurland kraftverk omfatter fem vannkraftverk i Aurlandsvassdraget. Kraftutbyggingen utnytter fallhøyden fra en rekke magasiner på fjellet i flere trinn ned til Aurlandsfjorden. Avløpsvannet fra de tre kraftverkene som ligger på fjellet, føres til Viddalsvatn og videre ned til kraftverket Aurland 1, som har utløp i Vassbygdvatn. Vangen kraftverk utnytter fallet fra Vassbygdvatn og ned til fjorden.

Laks- og ørretfiske

Elva fører laks og sjøørret. På 1900-tallet var Aurlandselva kjent som en av Norges beste elver for sportsfiske etter sjøørret. I tillegg hadde vassdraget en god bestand av laks. Utover 1980-tallet avtok fangstene inntil fisket på laks ble stanset i 1989. Fra 2010 er en lang rekke tiltak satt i verk for å bedre gyteforhold og habitat for fisken. Kraftregulering skal øke vannføringen i gyteperioden, sideelver er restaurert og elvebunnen er tilført gytegrus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg