Fortunsvassdraget

Artikkelstart

Fortunsvassdraget er et vassdrag i Luster kommune i Vestland fylke. Det kalles også Fortun-Grandfasta-vassdraget etter den viktigste bielven, Grandfasta.

Faktaboks

Også kjent som

Fortun-Grandfasta-vassdraget

Fortunsvassdraget har munning ved Skjolden innerst i Lustrafjorden. Fortundalselva (Fortunselva, Dalselva) har sitt utspring i grensetraktene mot Skjåk og Lom kommuner i Oppland. Her dannes tre elver: Illvasselva (lenger nede Nørdstedøla), Middøla (den midtre elven) og Vetledøla, som løper sammen ved Nørdstedalseter og danner den egentlige Fortundalselva.

Fortundalselva renner gjennom Fortundalen. Den tar like sør for gården Øyane opp Grandfasta fra øst med kilder på Sognefjellet og dreier så mot sørvest. Like nord for Fortun kirkested tar den opp Bergselva, også fra øst, med kilder ved Fannaråki, og renner det siste stykket før utløpet rett vestover. Rett før utløpet ved Skjolden dannes Eidsvatnet.

Kraftutbygging

Fortunsvassdraget er fullt utbygd av Årdal og Sunndal Verk (nå Hydro Aluminium) i tre kraftstasjoner: Fivlemyr og Herva på høyfjellet, og Fortun ved Skagen, like nord for Fortun kirkested. Planlagt Øyane kraftverk med inntak ved Spitarfossen. NVE avslo i 2015 utbygning av Åsafossen og Åselvi av hensyn til den nasjonale turistvegen gjennom Skjolden og Fortun.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg