Vangsnes er et sogn i Vik kommune, Sogn og Fjordane.

Sognet omfatter den flate og frodige halvøya på sørsiden av Sognefjorden, rett overfor innløpet til Fjærlandsfjorden. I desember 2015 falt det 296,4 millimeter nedbør, som er Norgesrekord for desember. Den laveste marstemperaturen i sognet ble målt den 1. mars 2018 på -9,6 grader.

Hovednæring på halvøya er frukt- og bærdyrking.

Vangsnes er et trafikknutepunkt med en del turisttrafikk. Riksvei 13 fra Voss er en del av indre stamvei på Vestlandet, som går over fjellet mellom Vik og Vangsnes. Denne strekningen er svært utsatt for skred. Skredsikring ble påbegynt i 2018 og ny vei skal stå ferdig i 2020 med Vikafjellstunnelen på 2817 meter.

Fra Vangsnes er det fergeforbindelse til Hella og Dragsvik på nordsiden av Sognefjorden. Riksvei 602 fører fra Vangsnes østover til Feios.

Sognet har flere gravhauger. På odden reiste keiser Vilhelm 2 i 1913 en statue i bronse, som er 12 meter høy og står på en 14,5 meter høy sokkel. Statuen forestiller sagnfiguren Fridtjov. Vangsnes kirke er ei langkirke i tømmer fra 1861.

Første ledd av navnet har antagelig sammenheng med Vangsen, som er et skjær utenfor odden av Vangsnes. Vangsen kommer av norrønt vangsni, 'plogskjær'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.