Vangsnes

Vangsnes.

Bronsestatuen Fridtjof ble reist av keiser Vilhelm 2 i 1913.
Bronsestatuen Fridtjof.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Vangsnes er et sogn og ei halvøy i Vik kommune i Vestland fylke.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt vangsni, ‘plogskjær’

Natur og næringsliv

Sognet omfatter den flate og frodige halvøya på sørsiden av Sognefjorden, rett overfor innløpet til Fjærlandsfjorden. I desember 2015 falt det 296,4 millimeter nedbør, som er Norgesrekord for desember. Den laveste marstemperaturen i sognet ble målt den 1. mars 2018 på -9,6 grader. Høyeste junitemperatur ble målt i 2020 med 29,6 grader.

Hovednæring på halvøya er frukt- og bærdyrking.

Samferdsel

Vangsnes er et trafikknutepunkt med en del turisttrafikk. Riksvei 13 fra Voss er en del av indre stamvei på Vestlandet, som går over fjellet mellom Vik og Vangsnes. Denne strekningen er svært utsatt for skred. Skredsikring ble påbegynt i 2018 og ny vei sto ferdig i 2020.

Fra Vangsnes er det fergeforbindelse til Hella og Dragsvik på nordsiden av Sognefjorden. Riksvei 602 fører fra Vangsnes østover til Feios.

Kultur

Sognet har flere gravhauger. På odden reiste keiser Vilhelm 2 i 1913 en statue i bronse, som er tolv meter høy og står på en 14,5 meter høy sokkel. Statuen forestiller sagnfiguren Fridtjov. Vangsnes kirke er ei langkirke i tømmer fra 1861.

Navn

Første ledd av navnet har antagelig sammenheng med Vangsen, som er et skjær utenfor odden av Vangsnes. Vangsen kommer av norrønt vangsni, 'plogskjær'.

Kart

Vangsnes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg