Faktaboks

Shell
egentlig Royal Dutch Shell plc
Logo

Shell

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Royal Dutch Shell er et nederlandsk/britisk oljeselskap som ble grunnlagt i 1907 ved en sammenslåing av det nederlandske selskapet Royal Dutch Oil Company og det britiske selskapet Shell Transport and Trading Company. Navnet Shell stammer fra familien Samuels forretning, som i 1800-årene drev import av muslingskjell fra Fjerne østen. Det sammenslåtte selskapet utviklet seg til å bli et av verdens største oljeselskap og har også investeringer i andre energikilder, gruvedrift og handel.

Ved sammenslåingen beholdt morselskaper sine separate aksjonærlister og hovedkvarter. Aksjonærene i Royal Dutch fikk 60 prosent kontroll med det nye selskapet, aksjonærene i Shell fikk 40 prosent. Denne modellen ble beholdt til 2005, da Royal Dutch Shell plc ble dannet med en felles, omforent aksjonærliste og hovedkvarter i Haag.

Historisk bakgrunn

Det nederlandske selskapet ble ledet av Henri Deterding og det britiske av Marcus Samuel. Oljekildene som Shell kontrollerte lå på det britisk kontrollerte Borneo, og oljekildene som var kontrollert av Royal Dutch Oil Company lå på Sumatra som var en del av Nederlandsk Ost India. Samuel drev også med handel med russisk olje. Som et sammenslått selskap hadde de mulighet til viktige militære leveranser til den britiske marine som foretok en omlegging fra dampskip som ble drevet med kull og til motoriserte skip drevet av olje. Dette kom til å få stor betydning under den første verdenskrig. Sammenslutningen av de to selskapene gjorde det mulig å få leveranser til den britiske marine og å operere som et nasjonalt britisk selskap under krigen. Uten dette hadde Royal Dutch risikert å bli utsatt for britiske restriksjoner og kanskje også boikott.

Royal Dutch Shell kjøpte i 1912 finansfamilien Rotchilds russiske oljeinteresser. Etter den russiske revolusjon og etableringen av Sovjetunionen var dette investeringer som gikk tapt. I 1912 var 53 prosent av selskapets oljeproduksjon i Ost India, 29 prosent i Russland og 17 prosent i Romania. Under krigen mistet firmaet kontroll både med de rumenske og russiske oljekildene.

I løpet av mellomkrigstiden ble oljekilder i Irak og i Iran viktige. Shell fortsatte sin ekspansjon i sterk konkurranse i med andre oljeselskap. Den andre verdenskrig førte til japansk okkupasjon av oljeproduserende områder i Sumatra, Burma og Borneo. Shell fortsatte imidlertid virksomheten, men nå som et selskap som hadde sin hovedvirksomhet i de allierte kontrollerte områdene. De delene av selskapet som var på kontinentet kom under tysk nazistisk kontroll.

Etter krigen ble selskapet utviklet videre og hadde oljevirksomhet og distribusjon i over 70 land med i 2018 rundt 44 000 bensinstasjoner. Selskapet var aktivt i utvikling av olje- og gasskilder over hele verden og var med på utviklingen av oljevirksomheten i Nordsjøen.

Virksomheten i Norge

Norsk Shell ble etablert i 1912. Selskapet har bensinstasjoner i hele Norge og hovedkvarter i Risavika i Tananger utenfor Stavanger. En viktig del av virksomheten er på norsk sokkel der selskapet er involvert i feltene Gaupe, Knarr og Ormen Lange. Shell eier Gasnor.

Blant feltene Norske Shell har operert er Draugen. I 2018 solgte Norske Shell sine eiendeler og Gjøa tok over som operatørselskap. Historisk har også Shell hatt stor betydning for utvikling av norske rederier ved salg etter første verdenskrig av de såkalte Anglo-Saxon-tankere til gunstige vilkår på langsiktige kontrakter til norske redere. Dette ga grunnlag for etablering av en stor norsk tankskipsflåte.

Miljøutfordringer

Shell har blitt kritisert for utbygginger i sensitive naturområder i Brasil, for å operere et gammelt rørledningsnett i Niger delta, og har blitt stilt økonomisk til ansvar etter en tankbåtkollisjon i Argentina som førte til omfattende utslipp og forurensing. I Nederland har det vært store problemer med Groeningen gassfelt der bygninger, infrastruktur og grunnforhold har blitt skadet av uttak av gass. Feltet er besluttet lukket i løpet av 2022.

Selskapet har tilbakevist en del av kritikken, men arbeider med sin miljøprofil og er involvert i det som har fått navnet Northern Lights CCS Project for å lagre flytende karbondioksid under havbunnen. Prosjektet er et samarbeidsprosjekt sammen med Equinor og Total.

Et energiselskap

Som andre oljeselskap profilerer Shell seg som et energiselskap med tiltagende investeringer innen bio-, vind- og solenergi. Selskapet profilerer seg som et selskap som er opptatt av miljø og som ønsker å redusere global oppvarming. I 2022 kjøpte de det danske bioenergi-selskapet Nature Energy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blair, John Malcolm (1976). The Control of Oil. New York: Pantheon
  • Hendrix, Paul (2002). Sir Henri Deterding and Royal Dutch-Shell: Changing Control of World Oil, 1900 – 1940. Bristol: Bristol Academic Press
  • Sampson, Athony (1991). The Seven Sister, the great oil companies and the world they made. New York: Simon & Schuster
  • Yergin, Daniel (1991). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power. New York: Simon & Schuster

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg