Henri Deterding

Faktaboks

Henri Deterding
Sir Henri Wilhelm August Deterding
Uttale
dˈeterding
Født
19. april 1866, Amsterdam, Nederland
Død
4. februar 1939, St. Moritz, Sveits
Av .

Artikkelstart

Henri Deterding var en nederlandsk oljemagnat, som var leder for Royal Dutch Petroleum Company fra 1902 til 1936. Han var også styreformann for det fusjonerte oljeselskapet Royal Dutch Shell fra 1907. Han samarbeidet rundt utbygning av oljeproduksjon i Midtøsten med den armenske oljemagnaten Calouste Henri Gulbenkian.

Deterding utviklet Royal Dutch Shell til å bli et av verdens største oljeselskap. Under første verdenskrig fikk selskapet stor betydning som oljeleverandør til vestmaktene. Etter krigen hjalp Henri Deterding russiske flyktninger som sympatiserte med de hvite styrkene under den russiske borgerkrigen, og markerte seg som en motstander av Sovjetunionen.

Royal Dutch Oil Company og Shell

Deterding startet i Royal Dutch Oil Company i 1896. De nederlandske oljekildene var i Indonesia, som var en nederlandsk koloni under navnet Nederlandsk Ostindia. I 1900 døde firmaets direktør J.B.A. Kessler, og etter dette fikk Deterding en ledende rolle. Det var omfattende teknisk utvikling i transport av olje. Tidligere hadde olje blitt transportert i tønner, men Deterding fikk nå innført tankskip som var en langt mer rasjonell måte å transportere olje på. I 1907 fikk han gjennomført en sammenslåing med det konkurrende britiske oljeselskapet Shell, som ble ledet av Marcus Samuel. På denne tiden fikk Deterding kallenavnet «Napoleon of Oil», og i 1911 fikk han kjøpt oljefelt i Aserbajdsjan fra Rothschild-familien. Dette var investeringer som gikk tapt etter den russiske revolusjon i 1917 og etableringen av Sovjetunionen i 1922.

Sympatien for nazismen og betydningen

De siste årene Deterding var aktiv i selskapet, uttrykte han sympati for det tyske nazistiske partiet. I 1936 ble det diskutert å selge Tyskland et års oljeproduksjon på kreditt. Dette ble det ikke noe av. Deterding måtte gå av som firmaets leder, men beholdt styreverv. Han døde i Sveits den 4. februar 1939. Henri Deterding hadde stor betydning for å få etablert det som i dag er oljeselskapet Royal Dutch Shell. Hans ettermæle har blitt blandet på grunn av hans sympatier for det nazistiske Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Blair, John Malcolm (1976). The Control of Oil. New York: Pantheon.
  • Hendrix, Paul (2002). Sir Henri Deterding and Royal Dutch-Shell: Changing Control of World Oil, 1900 – 1940. Bristol: Bristol Academic Press.
  • Sampson, Athony (1991). The Seven Sister, the great oil companies and the worlkd they made. New York: Simon & Schuster.
  • Yergin, Daniel (1991). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power. New York: Simon & Schuster.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg