Ormen Lange. Av . Begrenset gjenbruk

Ormen Lange (petroleumsfelt)

Petroleumsfeltet Ormen Lange slik det er utbygd med havinstallasjoner på 800–1100 meters dyp, med gasstransport til landanlegg i Nyhamna (øverst i bakgrunnen på tegningen).

Av .
Gassfeltet Ormen Lange ligger i Norskehavet, cirka 140 km vest for Kristiansund. Gassen føres i land i Nyhamna på øya Gossen i Aukra kommune.
Ormen Lange
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ormen Lange, gassfelt i Norskehavet, cirka 140 km vest for Kristiansund.

Faktaboks

Etymologi

navn etter sagakongen Olav Tryggvasons langskip Ormen Lange

Feltet ble funnet 1997, og er Norges nest største gassfelt. Utbyggingsplanen (PUD) ble godkjent i april 2004, og produksjonsstart var 13. september 2007.

Operatør for utbyggingsfasen var Norsk Hydro, mens Norske Shell er operatør i driftsfasen.

Funn og utbygging

Nyhamna i på Gossen er ilandføringssted for gassen fra Ormen Lange-feltet.

Av /Shell Norway.

Utbyggingen gav mange utfordringer. Havdypet på 800–1100 meter er en teknisk utfordring i seg selv. I tillegg kom vanskelig havbunnstopografi med beliggenhet i skredgropa etter blant annet Storeggaskredet for 8200 år siden. Gropa har lave bunntemperaturer og sterke havstrømmer.

Feltet er bygd ut med fire brønnrammer med totalt 24 brønner kombinert med et landanlegg i Nyhamna som prosesserer og eksporterer gassen. Feltets levetid vil være 30–40 år. Grunnarbeider ved Nyhamna landanlegg, sjøbunnsbearbeiding og tilrettelegging for gasstransport ble igangsatt i 2004.

Reserver

Feltet er per 2017 anslått til å inneholde utvinnbare reserver på 306,7 milliarder Sm 3 naturgass og 19,3 millioner Sm3 kondensat.

Gjenværende utvinnbare reserver er per 2017 anslått til 116,1 milliarder Sm3 gass og 5,8 millioner Sm3 kondensat.

Transport

Langeled er et rørsystem som frakter gass fra landanlegget på Nyhamna til Sleipner-plattformen, og videre til en mottaksterminal i Easington på østkysten av England.

Langeled har en samlet rørlengde på 1200 km. Den sørlige delen av rørledningen (Sleipner–Easington) ble fullført i november 2005 og er 525 km lang. Den sørlige delen av ledningen har en kapasitet på cirka 70 millioner Sm3 gass per dag og kom i drift fra oktober 2006. Den nordlige har en kapasitet på over 80 millioner Sm3 gass per dag og ble lagt ferdig høsten 2006. Undervannstilkoblinger og testing ble utført fram til anlegget ble satt i drift i oktober 2007. Mer enn en million tonn stål ble brukt til rørledningen.

Gassco overtok operatøransvaret for Langeled 1. september 2006.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg