Marcus Samuel

Faktaboks

Marcus Samuel
Født
5. november 1853, London
Død
17. januar 1927
Marcus Samuel, foto fra rundt 1900.
Av /National Portrait Gallery, London.

Artikkelstart

Marcus Samuel var en britisk forretningsmann med irakisk-jødisk bakgrunn som startet det som ble oljeselskapet Shell. Sammen med sin bror Samuel Samuel (1855–1934) arvet han i 1870 farens firma som drev handel på det fjerne Østen. En del av handelen var å importere skjell, og dette ble firmanavnet, også etter at virksomheten ble konsentrert om olje.

Forretningsutvikling

Brødrene formidlet lån til den japanske offentlige forvaltningen og utviklet handel med kull i Japan. Brødrene hadde en rekke handelsreiser til Asia. Under et besøk til Bukharia ved det Kaspiske hav i 1890 oppdaget Samuel det potensiale som lå i handel med olje. De tok opp konkurransen med Standard Oil og brødrene Nobel på oljemarkedet, med omsetning av russisk petroleum.

Brødrene hadde alt i 1880-årene startet med handel og transport av olje. Utfordringen var at oljen ble transportert i tønner som ofte lakk. Det var svært brann- og eksplosjonsfarlig. Etter reisen i 1890 bestilte brødrene åtte tankbåter som kunne transportere olje i tanker bygget som en del av skipene. I 1892 gikk det første av disse skipene med en oljelast igjennom Suezkanalen.

Marcus Samuel oppdaget at det var oljeforekomster på den delen Borneo som var under britisk kontroll. Resten av Borneo, og det som i dag er Indonesia, var under hollandsk kontroll, og her hadde selskapet Royal Dutch startet utvinning av olje. I 1896 fikk Samuel konsesjon på å utvinne olje, og året etter startet de to brødrene «Shell Transport og Trading Co.» i London. Marcus Samuel ble styreformann for selskapet.

Fusjonerer med Royal Dutch

I 1903 innledet selskapet et samarbeid med Royal Dutch. De to selskapene fusjonerte i 1907. Samarbeidet ble av stor strategisk viktighet fordi den britiske flåten gikk over fra å bruke dampskip drevet av kull til motorskip drevet med olje. Overgangen økte rekkevidden på skipene, og senket tid brukt til bunkring og mannskapsbehov. Siden Shell nå ble et britisk selskap, fikk de mulighet til å levere olje til den britiske marine.

Som anerkjennelse for sitt bidrag til krigsinnsatsen under første verdenskrig ble Marcus Samuel adlet og ble senere æresdoktor i jus ved Universitet i Sheffield. Hans sønn arvet senere både adelstittelen og tok over som leder av Shell.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Doran, Peter B. (2016). Breaking Rockefeller. New York: Viking
  • Jones, G. Gareth (1977). The British Government and the Oil Companies 1912 – 1924: The Search for an Oil Policy. The Historical Journal, 20 (3), side 647 -672.
  • Sampson, Anthony (1991). The Seven Sisters: The Great Oil Companies and the World they shaped. New York: Bantam Books.
  • Yergin, Daniel (1990). The Prize: The Epic Quest for Oil, Money and Power. New York: Simon & Schuster

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg