Draugen-plattformen
Draugen-plattformen hviler på ett eneste betongbein. Produksjonen startet i 1993.
Draugen-plattformen
Av .
Draugen

Draugen, det første petroleumsfeltet som ble besluttet utbygd på Haltenbanken.

Av /Store norske leksikon ※.

Draugen er et petroleumsfeltHaltenbanken i Norskehavet. Feltet ligger i blokk 6407/9 og ble påvist i 1984. Det ble vedtatt utbygd i 1988, og produksjonsstart var i oktober 1993. Draugen var dermed den første feltutbyggingen i Norskehavet.

Faktaboks

Etymologi

Draugenfeltet er oppkalt etter sagnfiguren Draugen

Operatør er OKEA fra 30. november 2018. Før dette var Norske Shell operatør. Hovedforsyningsbase og driftsorganisasjon er lokalisert til Kristiansund.

Utbygging

Feltet er bygget ut med en bunnfast Condeep-plattform av betong, med ett skaft (monosokkel) og integrert dekk. Plattformen står på 251 meters dyp, og ble bygget av Norwegian Contractors. Olje blir lastet på tankskip via lastebøye.

Elektrifisering

Assosiert gass ble tidligere transportert via Åsgard Transport System (ÅTS) til terminalen på Kårstø, men brukes nå til kraftgenerering på plattformen. Det er ventet at driften med kraft fra land kan starte i løpet av første kvartal 2027.

Produksjon

Draugen startet produksjon i oktober 1993 og nådde sin høyeste produksjon i 2001.

Tilknyttede felt

Garn Vest ble satt i produksjon i 2001 som et eget oljeområde i Draugenfeltet. Det består av to undervannsbrønner med rørledning til plattformen.

Rogn Sør ble satt i produksjon i 2002.

Hasselmus ble besluttet utbygget i 2021 med produksjonsstart mot slutten av 2023.

Transport

Oljen overføres til tankskip ved bøyelasting, mens gassen blir transportert til Kårstø gjennom en rørledning knyttet opp til Åsgard Transport. Gassrørledningen ble installert i 2000. Før dette ble gass injisert tilbake i reservoaret.

Reserver

Utvinnbare reserver er per 2022 anslått til 152 millioner standard kubikkmeter (Sm3) råolje, 3 milliarder Sm3 naturgass og 5,4 millioner tonn NGL. Gjenværende reserver er per 2022 anslått til 8,3 Sm3 olje og 1,3 millioner tonn NGL.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg