Soldater fra Ingeniørbataljonen entrer et bygg med dekke av røyk, under øvelse i Nederland, 2017.

Ingeniørbataljonen (Ingbn) er en kampstøttebataljon i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter på Skjold i Målselv kommune i Troms. To kompanier er forlagt i Rena leir, Åmot kommune i Østerdalen; ett kompani på Hellarbogen i Gratangen kommune i Troms.

Ingeniørbataljonen er en stående avdeling, med kontinuerlig evne til å løse skarpe oppdrag.

Historikk

Ingeniørbataljonen ble opprettet som en støtteavdeling innen Brigaden i Nord-Norge (Brig N). I sin nåværende form ble den først en egen fullskala operativ bataljon i 1987, ved at ABC-troppen i Troms landforsvar (TLF) og Maskintroppen i Hålogaland ingeniørbataljon ble slått sammen med Ingeniørkompaniet i Brig N. Ingeniørkompaniet ble etablert samtidig med brigaden, i 1953.

Under vinterøvelsen Avalance Express i 1986 ble Ingeniørkompaniet rammet av en alvorlig hendelse, da 31 vernepliktige soldater ble tatt av et ras i Vassdalen. 16 av soldatene mistet livet.

Oppdrag

Solater fra Ingeniørbataljonen på øvelse i Sverige, 2019.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ingeniørbataljonens hovedoppdrag er å utdanne, trene og øve Hærens ingeniørkapasitet, og stille den på nasjonal beredskap innenfor rammen av Brigade Nord. Bataljonen bidrar også med kapasiteter i internasjonale operasjoner.

Avdelingen er en taktisk støtteavdeling med hovedoppgave å sørge for at brigadens avdelinger kommer fram, for å løse sine oppdrag. Særlig støtter Ingeniørbataljonen manøverbataljonenes mobilitet ved å sikre framkommelighet. Det gjøres blant annet ved å fjerne hindre, inklusive ved minerydding; oversetning av andre styrker med båt og ferge, samt brolegging. Omvendt bidrar den til antimobilitet, ved å hindre eller sinke motstanderens framrykking, inklusive gjennom minelegging. Bataljonen støtter også brigaden med tiltak for overlevelse, med beskyttelse, fortifikasjoner og kamuflasje (med ildstillinger og deminingsrom), samt mer generelt ingeniørarbeid, inklusive bygg og anlegg, sprengning og forlegning- og leirarbeid.

Ingeniørbataljonen har også evne for forsvar mot kjemisk, biologisk, radiologisk og kjernefysisk krigføring (CBRN). Den utdanner også skarpskyttere og stormingeniører.

Organisering

Ingeniørbataljonens CBRN-tropp i trening på Rena.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ingeniørbataljonen er organisert med bataljonsstab og syv kompanier:

  • Pansret ingeniørkompani 1
  • Pansret ingeniørkompani 2
  • Pansret ingeniørkompani 3
  • Ingeniørkompani 4
  • Ingeniørkompani 5
  • Ingeniørkompani 6
  • CBRN kompani

Bataljonen har en styrke på rundt 660 soldater, fordelt på circa 260 ansatte og 400 vernepliktige mannskaper. To av kompaniene (Kp 3 og Kp 5) er helprofesjonelle, med vervede mannskaper; et tredje (Kp 1) er delvis vervet.

Ingeniørbataljonen er oppsatt med en omfattende materiellpark som omfatter broleggingsutstyr og amfibieutstyr; anleggsmaskiner (pansret og upansret) samt ABC verne- og rensemateriell.

Operasjoner

Ingeniørbataljonen har bidratt i de fleste internasjonale operasjoner der Norge har stilt større styrkebidrag. Dette inkluderer operasjoner i FN- og NATO-regi i Libanon og på Balkan, i Irak og Afghanistan, Tsjad og Mali.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg