Minerydding i Kambodsja
Minerydding i Kambodsja. Millioner av landminer etter Vietnamkrigen har vært et hinder for økonomisk utvikling i Kambodsja.
Av /ILO.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Minerydding omfatter rydding av sjøminer, landminer og blindgjengere og kan foregå i militær eller sivil regi.

Sjøminer ble i tidligere tider sveipet ved å trekke en kabel mellom to skip. Et kutteredskap på kabelen skar over minenes fortøyning slik at de fløt opp og kunne uskadeliggjøres i overflaten. Moderne minesveipere og minejegere utfører i tillegg til mekaniske sveip også akustiske og elektromagnetiske sveip. Disse skal utløse minene ved å etterligne henholdsvis propellstøy og magnetiske felt til de fartøyene som minene er innstilte på.

Humanitær minerydding kommer etter kamphandlingene og har mye mer langsiktige mål enn den militære. Marka skal ryddes fullstendig for alle landminer og blindgjengere for å gjøre bosetting og oppdyrking mulig.

Deteksjon og rydding av miner utføres vanligvis manuelt med metalldetektor og prodd (stav som stikkes i jorden) som de eneste hjelpemidlene. Miner som blir funnet, kan legges i en grop for destruksjon, eller de kan sprenges på stedet med rettede ladninger. Det manuelle arbeidet er svært tidkrevende og farlig. Søk med spesialtrente hunder kan gjøres etterpå som en kontroll. Man har dessuten konstruert maskiner for maskinell minerydding. Siden disse i mange tilfeller er ment å utløse minene, må de kunne motstå kraftig sprengvirkning, typisk 10 kg stridsvognminer, og av den grunn blir maskinene tunge og kostbare.

Noen maskiner har påmontert hurtigroterende trommel med kjettinger (engelsk: flails) som enten knuser eller detonerer minene, andre fungerer nærmest som jordfresere (engelsk: tillers), og andre igjen løfter opp de forurensede massene og siler ut jorden (engelsk: sifters). Det er også utviklet en type med propeller montert på lange armer som skal knuse minene før de detonerer, og en annen type som skal brenne dem opp.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg