Faktaboks

Glenn Miller

Alton Glenn Miller

Uttale
mˈiller
Født
1. mars 1904, Clarinda, Iowa
Død
15. desember 1944
Glenn Miller
Glenn Miller ledet et av de mest populære danse- og underholdningsorkestre som har eksistert.
Glenn Miller

Glenn Miller

Av /NTB Scanpix ※.

Glenn Miller var en amerikansk trombonist og orkesterleder, og et av de fremste navn innen 1930- og 1940-årenes jazzinfluerte dansemusikk.

Miller vokste opp i Nebraska, Missouri og Colorado. Han medvirket i en rekke av de mer anerkjente hvite jazzorkestrene fra slutten av 1920-årene, blant annet under ledelse av Ben Pollack, Red Nichols og Jimmy og Tommy Dorsey.

I 1937 etablerte han sitt eget orkester, som fikk sitt gjennombrudd i 1939 og ble et av de mest populære danse- og underholdningsorkestre som har eksistert. En medvirkende årsak var den spesielle Miller-klangen, som han blant annet oppnådde ved å benytte klarinett som første stemme i saksofonseksjonen i stedet for den vanlige altsaksofonen.

Blant hans platesuksesser i årene som fulgte kan nevnes Moonlight Serenade, Little Brown Jug, In the Mood, Chattanooga Choo Choo og String of Pearls. Orkesteret medvirket også i filmer og populære radioprogrammer.

Fra 1942 ledet Miller et militærorkester som blant annet spilte i Europa. Han omkom i 1944 med et lite fly på vei fra London til Paris. Etter hans død har en rekke orkestre spilt under navnet The Glenn Miller Orchestra, med forskjellige ledere. En film om Millers liv og musikk, The Glenn Miller Story, ble innspilt i 1953.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg