Saturday Night Live

Saturday Night Live er et direktesendt underholdningsprogram som har blitt sendt på den amerikanske fjernsynskanalen NBC siden 1975. Programmet har nye skuespillerbesetninger for hver sesong, mens det henter inn en kjent gjest som vertskap for hver episode. Programmet baserer seg på sketsjer, som gjestene selv ofte er med i, og er nærmest å regne som en institusjon i den amerikanske underholdningsbransjen.

Mange av verdens meste kjente komikere og skuespillere har fått sitt gjennombrudd i Saturday Night Live, slik som Julia Louis-Dreyfus, Jimmy Fallon, Billy Crystal, Chris Rock, Kate McKinnon, Al Franken, Maya Rudolph, Adam Sandler, Kristen Wiig, Will Ferrell, Chevy Chase, Bill Murray, Dan Aykroyd, Mike Myers, Tina Fey, Eddie Murphy og John Belushi.

Listen over kjendiser som har ledet programmet inneholder blant andre Stevie Wonder, Oprah Winfrey, Robert De Niro, Robin Williams, Joan Rivers, The Rolling Stones, Jerry Seinfeld, Quentin Tarantino, Madonna, Dolly Parton, Quincy Jones, Al Gore, Tom Hanks, og Michael Jordan.

Saturday Night Live har alltid hatt gode nasjonale seertall, og programmet har vunnet en rekke fremstående priser som Peabody, Writers Guild of America og hele 71 Emmy-priser. Det har imidlertid aldri hatt den samme populariteten utenfor USA, noe som har sammenheng med at programmet i stor grad tar utgangspunkt i amerikanske hendelser, kultur og politikk. Likevel har programmet hatt stor internasjonal gjennomslagskraft gjennom å være et springbrett for mange av verdens mest kjente underholdere, og fordi flere av sketsjene har ledet til filmer, med The Blues Brothers (1980) og Wayne’s World (1992) som de to mest kjente eksemplene.

Saturday Night Live ble skapt av Lorne Michaels, som også har vært øverste ansvarlig for alle sendingene, med unntak av perioden mellom 1980 til 1985, da Jean Doumanian var hovedprodusent. Andre sentrale navn på produksjonssiden er utvikler Dick Ebersol og regissørene Dave Wilson, Paul Miller, Beth McCarthy-Miller og Don Roy King.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg