Equicez var en hiphop-gruppe fra Kolbotn og Vevelstad, Ski i Akershus, som besto av de to rapperne Cast (født Geir Kristiansen, 1980) og F’EM one (født Axel Castillo Purcell, 1980). Cast har norsk far og mor fra Liberia, mens F’EM er født i Chile.

Pass It

Duoen platedebuterte som gjester på Kolbotn Playboys EP (1999) av Kølla & Bølla. I 2002 ble de en del av det nystartede Pass It Records. Her ga de samme året ut singlene Negative Kids og Live from Pass It. Året etter kom debutalbumet State of Emergency: Generation Equicez, som fikk både Alarmprisen og Spellemannprisen for beste hiphop-album.

State of Emergency ble dessuten sterkt kritikerrost. Blant annet skrev Øyvind Holen følgende i boken Hiphop-hoder (2004): «Det er mye mas om norske forlags jakt på den store norske innvandrerromanen, en norsk Zadie Smith eller Hanif Kureishi som kan føre arven videre etter Khalid Hussains roman Pakkis (1986). Men 00-tallets viktige beretning om å være unge innvandrer-kid i Norge er allerede utgitt; skrevet på rim, på engelsk, norsk og spansk, og gitt ut med tunge hip-hop-beats som lydspor.» Dagbladet på sin side skrev at det var årets norske debutalbum og en «mørk, mektig og skitten plate som imponerer med stor bredde og en naturlig omgang med både det norske og engelske språk». Duoen fikk også en hit med singelen Barnslig, som var gjestet av Pass It-kollega Lille Philip og komikeren Atle Antonsen.

Samtidig som Equicez var store kritikerfavoritter, fikk gruppen og plateselskapet for øvrig også en del negative medieoppslag. Pass It fungerte tidvis som et kollektiv med unge artister som både uttrykte motstand mot politiet og forkjærlighet for illegale rusmidler. Samtidig ble det indikert at Equicez hadde forbindelser til høyprofilerte kriminelle som David Toska. Mange vil hevde at Pass It brukte disse oppslagene på å profilere seg selv, men samtidig bidro de også til et økt fokus fra politiet på Equicez og Pass It. Blant annet foretok politiet en rassia mot gruppens turnébuss under Quart-festivalen i 2003 og en ny rassia mot plateselskapets lokaler i 2004. Den sistnevnte aksjonen var i forbindelse med jakten på ransutbyttet fra NOKAS-ranet.

Solokarrierer

De to rapperne gikk et par år etter debutalbumet hver til sitt. Cast ga i 2005 ut albumet Problembarn gjennom Pass It og EMI. Her fikk han en hit med låten Kela og Alarmprisen for beste musikkvideo for låten Problembarn. Cast fikk imidlertid også mye negativ oppmerksomhet i forbindelse med utgivelsen av albumet, blant annet for å ha truet Dagsavisens musikkanmelder Anders Sundnes Løvlie.

F’EM One vant battle-konkurransen Str8 Spittin’ i engelskspråklig klasse i 2000 og 2001. Etter tiden med Equicez skiftet han artistnavn til el Axel og ga ut singelen Showtime (2006) og albumet It is Wha it Is (2007). Albumet, som gjestes av blant annet Mari Boine og de amerikanske rapperne Devin the Dude, Phat Kat og R.A. The Rugged Man, ble nominert til Alarmprisen og Spellemannprisen for beste hiphop-album. I 2007 ble el Axel også kåret til årets norske artist under MTV Europe Music Awards.

Comeback

Equicez gjorde i 2012 comeback med de to singlene Equicez 4 the Kids og Hardcore Encore, som sammen med 13 andre sanger skulle utgjøre deres andre album Stage of Extinction * Force Majeur (2013). Albumet ble produsert av blant andre DJ Large og Nasty Kutt. I 2014 ble imidlertid duoen igjen oppløst.

Litteratur

  • Holen, Øyvind: Hiphop-hoder – fra Beat Street til bygde-rap, 2004.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg