Påskedag, søndag i påskeuken eller den stille uke, feires i den kristne kirke til minne om Jesu oppstandelse fra de døde og er påskens høydepunkt. Med påskedag er fastetiden over. Dagen innleder påsketiden i kirkeåret, det vil si de påfølgende femti dager. Fra gammelt av er dette kirkens største gledestid. 

Ifølge norsk folketradisjon var dette en dag til å unne seg god mat igjen etter at fasten var over. Rømmegrøt med lefse og kjøttmat til middag var vanlig. Noen steder hadde man påskeegg, som hadde status som festmat. Påskedag var den store høytidsdagen preget av gudstjeneste og kirkegang. I eldre tid samlet denne dagen flere til gudstjeneste enn noen annen høytidshelg. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.