treenigheten

Treenigheten framstilt av den spanske maleren Jusepe de Ribera.
Treenigheten
Av .

Treenigheten er oppfatningen (læren) i kristendommen om at Gud er tre personer, naturer eller framtredelsesformer i ett vesen: Faderen (Gud), Sønnen (Jesus Kristus) og Den hellige ånd. Denne læren ble slått fast på kirkemøtet i Nikea i 325.

Faktaboks

etymologi:
latin trinitas

I Bibelen

Kristendommen har fra begynnelsen av vært en monoteistisk religion og samtidig en tro på Jesus Kristus som Guds sønn og guddommelig frelser (se kristologi). Det nye testamentet inneholder tekster som klart uttrykker Kristi enhet med Faderen, særlig Johannesevangeliet (10,30; 14,9; 17,11 og 17,21; se også Matt 11,27; Hebr 1,1.). Samtidig er Kristus fremstilt som et menneske som tror på Gud og ber til ham.

Den hellige ånd er ofte forestilt som en upersonlig kraft, men stundom som en personlig makt (Rom 8,26; 1 Kor 2,11; 12,11). Noen steder i Det nye testamentet er Faderen, Sønnen og Ånden sammenstilt som en treenig formel (Matt 28,19; 2 Kor 13,13), men Bibelen inneholder ingen lære om det innbyrdes forholdet mellom de tre personene i guddommen.

Det trinitariske problem

Det trinitariske problem dreier seg om hvordan forskjellige utsagn om de tre personene eller framtredelsesformene av Gud kan forenes. Det hører med til teologiens klassiske spørsmål.

Den tidlige kirken diskuterte spørsmålet inngående. Den avviste alle løsninger som gjorde Kristus til noe mindre enn Gud, en halvgud, en religiøs profet eller lignende. Det samme gjaldt forsøk på å identifisere ham fullstendig med Faderen.

Den løsningen som ble fastslått på kirkemøtet i Nikea 325, hevdet at Kristus var av samme vesen som Faderen og samtidig en selvstendig person (sann Gud og sant menneske). På kirkemøtet i Konstantinopel 381 ble den samme formuleringen brukt om Den hellige ånd. Dermed var den kristne treenighetslæren i hovedsak ferdig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg