Det er døveforeninger i hele landet. De har vært viktige steder for å snakke tegnspråk, for å få og gi informasjon, og utvikle vennskap og sosiale relasjoner. Den første døveforeningen ble stiftet i Christiania i 1878.
Døve har stiftet egen sportsklubber, gjerne med en egen sportshytte, eller døvehytte, hvor tegnspråk har vært brukt på trening og under konkurranser.
Norges Døveforbund ble stiftet i 1918 og har stått bak en rekke kulturarrangementer som nordiske døvekongresser, døves kulturdager, idrettsarrangement og festivaler.
I 1972 fikk norsk tegnspråk en egen folkehøyskole og kurssenter på Ål i Hallingdal. Dette har vært en viktig møteplass for døve og hørselshemmede i alle aldre hvor norsk tegnspråk er det språket alle har felles.
Teater Manu er norsk tegnspråks teater, stiftet i 2003. Det er et turneteater med fast scene i Oslo. Her er norsk tegnspråk scene- og administrasjonsspråk. Teater Manu setter opp egne og oversatte stykker. Teaterets varemerke er et rikt og variert norsk tegnspråk.
Døve og hørselshemmede etablert sine egne menigheter og Døvekirke på slutten av 1800-tallet. I dag er norsk tegnspråk administrasjons- og gudstjeneste språket i Døves Menighet. Det er kirker for døve og hørselshemmede i Tromsø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Sandefjord og Oslo. Alle menighetene er samlet som et eget prosti i Den norske kirke.
Oslo Universitetssykehus har opprettet Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse. Her kan hørselshemmede få psykisk helsehjelp av behandlere som snakker norsk tegnspråk. Det finnes også regionale tilbud for dette i Bergen, Trondheim og Tromsø.
Oslo kommune har en kommunelege som kjenner hørselshemmedes utfordringer og har grunnleggende kunnskaper om norsk tegnspråk. I Oslo er det også et eget kommunalt Rådgivningskontor for hørselshemmede.
Norges Døveforbund, Forening for Norsk tegnspråk, FONTS, og Språkrådet ved sin konsulent for norsk tegnspråk ivaretar norsk tegnspråk, kjemper for og styrker bruken, kjennskapen og utbredelsen av norsk tegnspråk. I Sandefjord har døveforeningen skiftet navn til Vestfold tegnspråkforening. Det vitner om tegnspråkets inkluderende kraft.
Det er i tillegg mange lag, foreninger og steder hvor folk kommer sammen og snakker norsk tegnspråk, som ikke er nevnt her.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.