munnbeveglser (tegnspråk)

Artikkelstart

Munnbeveglser, i norsk tegnspråk er munnbevegelser måter munnen beveger seg på mens man snakker.

Munnebevegelsene tilfører mening på forskjellige måter, og deles inn i grupper etter form og funksjon. Funksjonen kan være som del av et tegn, ha distinktiv funksjon, det vil si skille betydningen mellom to tegn som ellers har like manuelle deler, eller nyansere det manuelle tegnet som utføres samtidig med munnbevegelsen.

Munnbevegelsene deles i to hovedgrupper, faste og fleksible munnbevegelser.

Faste munnbevegelser

Faste munnbevegelser er munnbevegelser som er en fast del av et tegns form. De tilfører ikke mer informasjon, og er en mer eller mindre obligatorisk del av tegnet. De deles i to undergrupper, egne og lånte munnbevegelser.

Egne munnbevegelser

Egne munnbevegelser er munnbevegelser som varierer i form og som ikke minner om uttalen av et norsk ord. De kan av og til skrives ned som fø, ap, phu og lignende, men trenger av og til en nærmere beskrivelse, som lukket trutmunn med tungespissen frem. Dette er munnbevegelsen til tidsuttrykket NETTOPP.

Lånte munnbevegelser

også kalt munnbilder og på engelsk mouthings, er munnbevegelser som minner om uttalen av norske ord hus, mann, arbeid når man sier tegnene HUS, MANN og ARBEID. Men legg merk til at for eksempel lydene d, g, k, l, n, r, og s ikke har en tydelig synlig bevegelse på munnen. Derfor kan munnebevegelsen ofte i beste fall minne om bevegelsen av uttalen av et norsk ord og av og til bar ha bevart enkelte trekk ved en slik bevegelse.

Fleksible munnbevegelser

Fleksible munnbevegelser, også kalt munngester, på engelsk mouth gestures, er munnbevegelser som kan nyansere eller endre mening til tegnet eller tegnene som utføres samtidig med bevegelsen. De kan ha en adverbial funksjon eller gi uttrykk for følelser, vurderinger og/eller holdninger og være del av et større ansiktsuttrykk.

Faste munnbevegelsen er ofte del av strategien beskrive, mens fleksible munnbevegelser kan være del strategien avbilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg