konstruert handling (tegnspråk)

Artikkelstart

Konstruert handling er tegn i norsk tegnspråk som viser hvordan mennesker bruker gjenstander. Den som snakker bruker sin egen kropp for å etterlikne en vanlig, menneskelig handling. En slik etterlikning er ikke helt som å gjøre en handling på ordentlig, derfor kalles den konstruert.

I talespråk er bruken av sitat et kjent fenomen, og kalles «direkte fremstilling». På tegnspråk er det lett å sitere handlinger som del av det språklige uttrykket. Konstruert handling uttrykker ståstedet og synsvinkel til en av karakterene i teksten. Karakterens holdninger og vurderinger av handling, kan også komme til uttrykk. Konstruert handling uttrykker ofte hva noen har tenkt, sagt eller gjort, men kan også brukes om noe som skjer nå eller skal skje i fremtiden. Konstruksjonen kan også brukes for å uttrykke synsvinkelen til dyr, ting og abstrakter.

Konstruert handling gir uttrykk for nærhet til karakteren og hendelsen. Detaljert informasjon formidles raskt. Det er et element av drama som også brukes i fortellende, informative tekster. Konstruert handling er en del av tegnene i strategien avbilde.

I eldre tegnspråklitteratur omtales konstruert handling blant annet som perspektivbytte, synsvinkelskift, rolleskift og rolleovertakelse.

Underkategorier

Konstruert handling har tre underkategorier: full konstruert handling, redusert konstruert handling og subtil konstruert handling.

Full konstruert handling betyr at den som snakker, bruker hele overkroppen, ansiktet, hode, hendene og armene for å vise hva en person har gjort, gjør eller skal gjøre.

Redusert konstruert handling betyr at den som snakker, bruker det meste av kroppen for å vise hva noen har gjort, men med blikket, munnen og hendene gir den som snakker informasjon fra et fortellerperspektiv. Slike informerende innskudd som ikke ble sagt da handlingen skjedde, danner nye kontekstuelle rammer for det neste som skjer i fortellingen.

Subtil konstruert handling betyr at fortelleren bruker strategien beskrive, mens tegnet som uttrykker en handling, blir utført som om handlingen skjer her og nå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg