Døvekirken

Artikkelstart

Døvekirken er en kirke for døve innenfor Den norske kirke. Kirken har seks selvstendige menigheter, i Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim og Tromsø, i fire distrikter, det østenfjelske distrikt, det sør-vestenfjelske distrikt, det vestenfjelske distrikt og det nordenfjelske distrikt.

Døvekirken er organisert som et prosti under Oslo bispedømme. Den daglige ledelse av prestetjenesten i døveprostiet forestås av døveprosten, prostiets øvrige virksomhet ledes av kirkevergen for døve som er daglig leder av Døvekirkens fellesråds administrasjon. Begge har sete i Oslo.

Det er seks døves menighetsråd. Disse utgjør Døvekirkens fellesmøte sammen med blant annet døveprosten og Oslo biskop. Døvekirkens fellesmøte velger Døvekirkens fellesråd. Fellesrådet har en representant fra hver menighet, en fellesrepresentant fra menighetsutvalgene, en ansattes representant, en representant oppnevnt av biskopen samt døveprosten.

Døvekirkens fellesråd har de samme oppgaver som menighetsrådene har i Den norske kirke for øvrig.

Menighetene i Sandefjord og Kristiansand er ikke selvstendige. I disse menighetene er det opprettet menighetsutvalg.

Den lokale menigheten ledes av menighetsrådet. Den daglige ledelse forestås av menighetens ansatte daglige leder. Menighetene i Trondheim og Tromsø har felles daglig leder med sete i Trondheim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg