Den nasjonale klimapolitikken i Norge er forankret gjennom to brede forlik i Stortinget, fra 2008 og 2012.

Gjennom andre periode av Kyotoprotokollen har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene av klimagasser tilsvarende 30 prosent innen 2020 sammenlignet med nivået i 1990. Norge ligger an til å nå dette målet gjennom bruk av virkemidler i Norge som CO 2 -avgiften, samt utstrakt kjøp av kvoter fra andre land.

Gjennom Parisavtalen har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene med 40 prosent innen 2030 sammenlignet med nivået i 1990. Dette målet skal nås i fellesskap med EU.

En avtale med EU om felles gjennomføring er foreløpig ikke inngått, men er forventet innen utgangen av 2018. Felles gjennomføring med EU har to hovedelementer:

  • Såkalte kvotepliktige utslipp er utslipp fra de sektorene (de typene næringsvirksomhet) som inngår i EUs kvotehandelssystem. De kvotepliktige utslippene utgjør om lag halvparten av norske utslipp, og kommer hovedsakelig fra olje- og gassvirksomhet samt industri.
  • Den andre halvparten, hovedsakelig utslipp fra transport, jordbruk og andre sektorer, vil fra 2020 være dekket av den såkalte innsatsfordelingsmekanismen. Felles gjennomføring med EU innebærer at Norge må oppnå årlige mål for utslippskutt. Norge vil i noen grad ha adgang til å betale for utslippskutt i andre land heller enn å kutte utslipp i Norge.

Norske klimagassutslipp var på 51,2 millioner tonn CO 2 -ekvivalenter i 1990, økte til 54,3 millioner tonn i 2020, og var i 2017 på 52,4 millioner tonn.

Miljøbevegelsen og andre politiske aktører har kritisert norsk klimapolitikk for ikke å lykkes med å kutte utslippene i Norge, og for å basere seg i for stor grad på kjøp av kvoter fra utlandet. Aktører i norsk næringsliv, samfunnnsøkonomer, og flere politiske partier har på sin side vektlagt at det økonomisk sett er mer effektivt å betale for utslippskutt i utlandet enn å gjennomføre (dyrere) kutt i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.