klima- og skoginitiativet

Svedjejordbruk i et begrenset område av den tropiske regnskogen i Amazonas.
Bolivia, Amazonas 1990
Av /Lillebror - knutepunkt for kritisk dokumentasjon.

Klima- og skoginitativet er et tiltak fra norske myndigheter for å samarbeide med utviklingsland om å stanse ødeleggelsen av verdens regnskoger, og dermed redusere utslippene av klimagasser fra avskoging.

Faktaboks

også kjent som:

Regnskogsatsingen, Norges internasjonale klima- og skogsatsing, Det norske klima- og skoginitativet, Den norske klima- og skogsatsingen

Norske myndigheter regner bidraget til å bevare tropisk regnskog som ett av sine viktigste internasjonale tiltakene for å motvirke klimaendringer. Samtidig skal det bidra til å stanse tapet av biologisk mangfold, og sikre livsgrunnlaget for noen av verdens fattigste. Reduksjon av avskoging som klimatiltak blir ofte omtalt med forkortelsen REDD.

Årsakene til verdens avskoging er sammensatte, og satsingen består derfor av ulike tiltak i mange land. Fram til 2030 planlegger Norge å benytte inntil 3 milliarder kroner årlig, til sammen flere titalls milliarder kroner over bistandsbudsjettet for å redusere utslipp fra avskoging og skogforringelse i utviklingsland.

Dette gjøres for å redusere press på tropiske skogarealer, og medvirke til bærekraftig skog- og arealforvaltning i mer enn ti utviklingsland, blant annet Brasil, Tanzania og Indonesia. Den norske klima- og skogsatsingen ble først etablert våren 2008.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg