Gullfaks, inklusive Gullfaks Vest, er et petroleumsfelt i blokk 34/10 i den nordlige del av Nordsjøen, like øst for Statfjord-feltet. Vanndypet på feltet er 130–220 meter. Konsesjonen ble tildelt i 1978, utbyggingsplan ble godkjent i 1981 og produksjonsstarten var i 1986. Gullfaks var det første feltet som ble utbygd med bare norske rettighetshavere, og det var første gang et norsk selskap (Statoil) stod for utbygging og drift. I letefasen var Esso teknisk bistandsyter, i utbyggings- og driftsfasen Conoco. Operatør er Equinor.

Gullfaks er utbygd med tre betongplattformer av Condeep-typen, Gullfaks A, B og C. Gullfaks A og C er tilnærmet identiske, fullt integrerte plattformer på henholdsvis 135 og 217 meters vanndyp. Gullfaks B er en bolig-, bore- og vanninjeksjonsplattform på 145 meters vanndyp.

Gullfaks Vest, med produksjonsstart 1993, og Gullfaks Lunde, med produksjonsstart 1996, dreneres med brønner boret fra henholdsvis Gullfaks B og Gullfaks C.

De tre satellittfeltene Gullveig (påvist 1995), Gullfaks Sør (påvist 1979) og Rimfaks (påvist 1983) er utbygd med til sammen ti brønnrammer på havbunnen med produksjonsrør til Gullfaks A-, og C-plattformen som fjernopererer satellittene. Oljeproduksjon startet 1998 (Gullveig) og 1999 (Gullfaks Sør og Rimfaks), gassutvinning på Gullfaks Sør fra 2001.

Utvinnbare reserver er per 2015 anslått til 377 millioner Sm3 olje, 23,1 milliarder Sm3 gass og 2,8 millioner tonn NGL. Gjenværende reserver beregnes per 2015 til 16,4 millioner Sm3 olje.

Olje og gass forekommer i sandstein fra midtre juratiden som tilhører Brentgruppen og sandstein fra tidlige juratiden og slutten av triastiden som tilhører formasjonene Cook, Statfjord og Lunde.

Stabilisert olje lagres i behandlingsplattformene Gullfaks A og Cs understell og blir lastet på feltet via lastebøyer til skip. Denne transporten er organisert i I/S Gullfaks Transport. Gassen blir transportert gjennom Statpipe til Kårstø i Rogaland. Her blir kondensatet skilt ut, mens tørrgassen transporteres videre til Emden i Tyskland.

Gullfaks C mottar og behandler petroleumsstrømmen fra Tordis; Gullfaks A mottar, lagrer og skiper ut råoljen fra Vigdis og Visund.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.