Supplyskip
Forsyningsskip med designet Vard 1 08 fra Vard Design.
Supplyskip i opplag i Bergen
Supplyskip i opplag i Bergen.
Supplyskip i opplag i Bergen
Lisens: CC BY SA 3.0

Supplyskip er spesialskip som bringer forsyninger til petroleumsplattformer. Begrepene forsyningsskip eller PSV (Plattform Supply Vessel) brukes også. Spesialbygde forsyningsskip kan også brukes av marinen til å bringe forsyninger til større marinefartøy som fregatter og hangarskip eller til forskningsstasjoner i polare områder.

Faktaboks

Uttale
səplˈai
Etymologi
av engelsk supplyship, ‘forsyningskip’
Også kjent som

forsyningsskip, PSV (Plattform Supply Vessel)

Supplyskip har oftest overbygget helt forut og et stort, rektangulært akterdekk for dekkslast. Sement, olje, vann og andre bulklaster føres i spesialtanker under dekk. Noen supplyskip kan også fungere som taubåter for flytende plattformer, og kan være utstyrt med store spesialvinsjer for tauing og anchor handling, det vil si utlegging og opphiving av de mange ankere som brukes for å holde flytende plattformer i posisjon.

Supplyskip har som regel to propeller, som enten er mekanisk koblet til motorene gjennom en aksling, eller drevet av elektriske motorer koblet til propellen (thruster). For å redusere miljøutslippene bygges stadig flere forsyningsskip med gassdrift av motorene eller en batteripakke om bord for delvis elektrisk drift, for eksempel ved lasting eller lossing.

Norske rederier, verft og skipsdesignere har vært verdensledende når det gjelder å utvikle ny teknologi og nye design for skip som brukes i petroleumsvirksomheten. Verdens første supplyskip drevet på naturgass var Viking Energy som ble bygget på Kleven Verft i 2003 for rederiet Eidesvik Offshore. Samme skip fikk i 2017 installert en batteripakke om bord.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gibson, Victor (2007) The history of the supply ship.
  • Stautland, Brynjar (2004) Supply: rodeo i rom sjø.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg