CO2-avgift, avgift på utslipp av karbondioksid (CO2). Siden det er kostbart å måle utslipp av CO2 direkte, blir avgiften vanligvis ilagt fossile brensler som kull, olje og gass basert på hvor mye CO2 de slipper ut når de forbrennes.

Økonomer anser CO2-avgifter som en effektiv måte å redusere utslipp på, og den gir staten inntekter som kan brukes til ulike formål. Mange er imidlertid bekymret for hva slike avgifter kan bety for inntektsfordeling eller for konkurranseevnen til næringslivet.

Avgift til Staten som pålegges industrier som slipper ut karbondioksid (CO2). Avgiften ble innført 1991 som et økonomisk virkemiddel i miljøvernarbeidet og var opprinnelig 60 øre per Sm3 (standard kubikkmeter) naturgass og per liter olje eller bensin, fra 2017 104 øre.

Enkelte sektorer er unntatt fra avgiften, bl.a. jordbruk, mens en del andre bransjer har redusert avgift. Fra 2003 ble det også innført avgift på import og bruk av klimagassene hydrofluorkarboner (HFK) og perfluorkarboner (PFK); avgiften her er på samme nivå som den ordinære CO2-avgiften målt i CO2-ekvivalenter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.