Faktaboks

Det europeiske kvotesystemet

EUs kvotesystem

EU Emissions Trading System

EU ETS

Det europeiske kvotesystemet er EUs ordning for handel med klimakvoter mellom bedrifter i europeiske land. Det omtales også som EU ETS, en forkortelse for det engelske navnet EU Emissions Trading System.

Systemet ble etablert i 2005 og opererer i alle EU- og EØS-land. Norge har vært medlem siden 2008.

Kvotesystemet pålegger bedrifter i visse sektorer å kjøpe kvoter tilsvarende sine årlige klimagassutslipp. De kvotepliktige sektorene inkluderer blant annet kraftproduksjon, kraftkrevende industri, visse andre typer industriproduksjon, samt luftfart.

Systemet virker på den måten at mengden kvoter som tildeles synker for hvert år. Færre kvoter tilgjengelig vil gi høyere kvotepris, noe som gjør det lønnsomt for bedriftene å redusere utslippene av klimagasser. Bedriftene kan også overføre kvoter fra år til år og handle med kvoter seg imellom for å holde sine kostnader lavest mulig.

Formålet med kvotesystemet er å redusere de samlede europeiske utslippene fra kvotepliktig sektor, for på den måten å bidra til å nå klimamålene til EU og andre land som deltar. Systemet styrer ikke i hvilke land utslippsreduksjonene finner sted, og kan derfor føre til at utslippene synker mer i enkelte europeiske land enn i andre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg