Skivesoppen agurkhatt lever saprotroft på jord eller sterkt råtten ved. Foto fra: Skindbjerglund, Skørping, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Nedbrytere, også kalt saprotrofer, er organismer som tar sin næring fra dødt organisk materiale. Nedbrytere bryter ned stoffene de inntar til bestanddeler som er lettere for andre organismer å fordøye.

Faktaboks

Uttale
saprotrˈof
Etymologi
Saprotrofer er fra gresk sapros, 'råtten' og trofe, som betyr 'levevis, næring, mat'
Også kjent som

saprotrofer

Svært mange bakterier og sopper er nedbrytere.

En nedbryter er en type heterotrof organisme, som trenger organiske forbindelser for å overleve. Dette står i motsetning til autotrofe organismer som kan formere seg kun på uorganisk materiale.

Levevis

Nedbrytere lever enten på døde organismer eller på materiale som stammer fra disse, for eksempel avføring, matvarer med mer.

Foruten uorganiske næringsstoffer trenger nedbryterne karbonforbindelser, som kan være karbohydrat, fett, protein, alkoholer, organiske syrer, oljeprodukter med mer. Organismene utskiller gjerne enzymer som spalter stoffene til enklere organiske forbindelser (for eksempel sukker, aminosyrer) som lettere kan tas opp.

Mange nedbrytere trenger ikke nitrogen i organiske stoffer, men kan klare seg med nitrat, ammonium eller fritt nitrogen som nitrogenkilde.

Nedbryternes rolle i forråtnelsesprosessen

I næringsstoffenes kretsløp i naturen har nedbryterne en meget sentral rolle, idet de omdanner de komplisert bygde organiske stoffene i døde organismer til lett tilgjengelige næringsstoffer for planter.

Et stort antall arter av sopp og bakterier deltar i denne forråtnelsesprosessen, og mange er spesialisert på visse typer næring. Det er for eksempel spesielle organismer som spalter cellulose, mens andre bryter ned lignin. Døde trær brytes ned av forskjellige typer sopp i en viss rekkefølge, der den ene produserer biprodukter som den neste kan nyttiggjøre seg av.

Nedbrytere spiller en viktig rolle ved kompostering og ved biologisk rensing av vann. Lukten som oppstår ved forråtnelse skyldes biprodukter, som for eksempel hydrogensulfid, ammoniakk, aminer, merkaptaner med mer.

Saprotrofisme og planter

Det er misvisende at ordet saprotrof på gresk henviser til planter, siden ingen høyere planter er egentlige saprotrofer.

Noen planter, blant annet vaniljerot og noen orkideer, mangler klorofyll og ble før antatt å være saprofytter, men er trolig parasitter på andre planter via mykorrhiza-sopp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg