hydrogensulfid

Artikkelstart

H2S, er en fargeløs, giftig, brennbar gass som lukter som råtne egg.

Faktaboks

Uttale
hydrogˈensulfid
Også kjent som

tidligere navn: svovelvannstoff

Kjemiske egenskaper

Hydrogensulfid er løselig i vann, og gir en svak, toprotisk syre, det vil si at den kan avgi to protoner. Saltene kalles sulfider, og de er ofte tungt løselige. Hydrogensulfid danner to rekker salter, normale sulfider og hydrogensulfider. Eksempler er natriumsulfid (Na2S), og natriumhydrogensulfid (NaHS).

Hydrogensulfid har smeltepunkt −82,9 °C, kokepunkt −61,8 °C og densitet 1,539 g/dm3.

Fremstilling, forekomst

Hydrogensulfid fremstilles av sulfider under innvirkning av syrer. Hydrogensulfid dannes ved forråtnelse av svovelholdige biologiske stoffer. Det forekommer i visse mineralkilder (svovelkilder), i vulkanske gasser og i naturgass, særlig i den fra Vest-Canada og Laqué i Frankrike.

Bruk

H2S ble mye brukt som analytisk reagens. Det er nå i stor grad erstattet av tioacetamid.

Grenseverdi for H2S i arbeidsmiljøatmosfære er 7 mg/m3 (5 ppm.). Takverdien 14 mg/m3 (10 ppm) skal ikke overstiges.

Giftighet

Gassen tas opp i kroppen først og fremst ved innånding. Ved eksponering for lave konsentrasjoner er gassen mest irriterende på slimhinnene i luftveiene. Ubehagelig lukt er et godt varsel ved lave konsentrasjoner i luften, men luktesansen forsvinner raskt ved eksponering for høyere konsentrasjoner.

Ved eksponering for konsentrasjoner mellom 10 og 500 ppm kan det opptre hodepine, smerter i leggmusklene, og i enkelte tilfeller betydelig åndenød. Bevisstløshet kan opptre i løpet av 10–20 minutter som følge av åndedrettssvikt. Det er ikke fastslått med sikkerhet om eksponering for hydrogensulfid fører til kroniske skader i sentralnervesystemet i form av polynevropati (betennelse i perifere nerver), lammelser og økt tendens til psykiske forstyrrelser.

Mekanismene for forgiftningene er at hydrogensulfid hemmer viktige enzymer i cellestoffskiftet, særlig cytokrom oksidase. Det kan føre til at de enzymene som regulerer den intracellulære elektrontransporten kan blokkeres. Gassen har sannsynligvis også en direkte innvirkning på styringen av åndedrettet og hjerterytmen, og kan føre til hurtig åndedrett og langsom hjertereaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Monica Harestad

Hvilke prøver må tas for å få bekteftet om du er blitt forgiftet i små doser gjerne over lengre tid. Blodprøver eller andre undersøkelser som kan tas?

svarte Barbro Johanne Spillum

Spesifikk analyse av hydrogensulfid har ingen verdi og utføres ikke ved forgiftning. En forgiftning behandles symptomatisk på sykehus, og det er ev. luftprøver på stedet der eksponeringen har skjedd, som bekrefter om hydrogensulfid kan være en av årsakene til forgiftningen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg