biogeokjemisk syklus

Artikkelstart

Biogeokjemisk syklus er sykliske omsetningsveier for et uorganisk stoff (grunnstoff) gjennom planter, dyr, sopp og bakterier i jordens økosystemer. Eksempler på biogeokjemiske globale sykluser er karbonsyklus, nitrogensyklus, svovelsyklus, fosforsyklus, hydrogensyklus, oksygensyklus, vannsyklus (hydrologisk syklus) og kationsyklus. Kjemiske stoffer som sirkuleres i kretsløp gjennom levende organismerkalles biogrunnstoffer. Vannsyklus drives av solenergi som varmer opp vann- og jordoverflaten.

Faktaboks

Etymologi

gresk bios - liv; geo - jord; chemeia -alkymi; kyklos - sirkel, hjul

Også kjent som

Biogeokjemisk kretsløp. Globalt stoffkretsløp. Globalt grunnstoffkretsløp.

Grunnstoffene som inngår i mineralnæringen hos alle jordens organismer sirkuleres med en stofftransport per areal- og tidsenhet (fluksrate) i biologiske, geologiske og kjemiske prosesser.

Jordens biogeokjemiske sykluser er globalt lukket. Transport av grunnstoffene i jordens kretsløp skjer via biologiske, geologiske og meteorologiske fenomener. Karbon (C), nitrogen (N), oksygen (O) og svovel (S) finnes både i gass- og fastform, mens fosfor (P), kalium (K), kalsium (Ca) og mikronæringsstoffer (sporstoffer) er mindre bevegelige.Karbon, nitrogen og svovel bevares og resirkuleres i organismene (biosfæren), lufta (atmosfæren), jord (litosfæren) og vann (hydrosfæren).

I fotosyntesen hos de autotrofe primærprodusentene blågrønnbakterier, planteplankton, alger og planter blir elektroner og protoner fra vann brukt til å redusere de uorganiske oksiderte formene av karbon, nitrogen og svovel før de inngår i organiske stoffer. Oksygenproduserende fotosyntese gir næring til dyr, sopp, bakterier og planter og opprettholder det oksygenavhengige livet på Jorden.

Bakterier og arkebakterier i jord og vann med oksygen (oksiske) eller uten oksygen (anoksiske) har en fundamental funksjon i omsetningsveiene og resirkulering av uorganiske og organiske stoffene i Jordens biokretsløp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg