heterotrofe organismer

Artikkelstart

Heterotrofe organismer er organismer som trenger organiske næringsstoffer, i motsetning til autotrofe organismer, som kan utvikle seg normalt med utelukkende uorganisk næring. Alle dyr, de fleste bakterier, alle sopp og noen høyere planter er heterotrofe.

Faktaboks

Uttale
heterotrˈofe organismer
Etymologi
av hetero- og -trof

Grunnlaget for de heterotrofe organismenes næring er de organiske stoffene som er oppbygd ved hjelp av autotrofe organismer. Men selv i en autotrof organisme, for eksempel en vanlig grønn plante, er det deler som må karakteriseres som heterotrofe. Røttene er for eksempel heterotrofe med hensyn til karbon. Rotcellene mangler klorofyll og kan ikke selv assimilere karbondioksid, men må få tilført ferdig oppbygde karbohydrater fra de grønne, overjordiske delene av planten. Også et spirende frø lever heterotroft så lenge det må klare seg med opplagsnæringen.

Det finnes forskjellige overgangsformer mellom heterotrofi og autotrofi. Mykoheterotrofe planter mangler klorofyll, har et dårlig utviklet rotsystem, og er avhengig av mykorrhizasopp for å kunne ta opp organiske karbonforbindelser og andre næringsstoffer. Mykoheterotrofe planter er avhengig av arbuskulær mykorrhiza, ektomykorrhiza eller saprofyttiske sopp. De kalles snylteplanter (parasitter) eller saprofytter ettersom de opptar næringsstoffene fra levende eller døde organismer. Selv om de mykoheterotrofe plantene opptar næringsstoffene fra soppen, parasitterer de likevel indirekte på de mykorrhizadannende plantene da soppen får tilført næringsstoffene fra disse plantene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg