Merinoullproduksjon er, som annen ullproduksjon, svært gammel. Australias ullorganisasjon AWI trekker sin historie tilbake til Babylonia, der de først startet med å skille mellom de sauene som ga mest kjøtt og melk, fra de som først og fremst ga ull. I romertiden startet en selektiv avl for å få frem mer ull, et arbeid som fortsatte gjennom middelalderen i Europa og opp mot vår tid.
At merino stammer fra Den iberiske halvøya, er det lite diskusjon om. Derimot er det flere teorier om hvordan den kom dit. En er at den kom fra Marokko allerede på 1100-tallet, og at disse ble gjenstand for selektiv avl i det sørvestlige Spania på 1100- og 1200-tallet. En alternativ teori er at rasen har blitt utviklet i Spania over lang tid og gjennom krysninger mellom lokale landraser og importerte dyr. Italienske værer i romertiden, nordafrikanske værer i middelalderen og engelske værer fra finullraser på 1400-tallet bidro i utvikling av rasen. Uansett hvordan rasen ble til, er det ingen tvil om at den var viktig for den økonomiske utviklingen i Spania fra 1400- og 1500-tallet.
På slutten av 1500-tallet konkurrerte merinoull fra Spania med de finere engelske ullkvalitetene. Produksjonen av ull i England dekket etter hvert kun den lokale etterspørselen, og på 1500-tallet ble spansk merinoull en viktig eksportartikkel. Sauene beitet på de sørlige spanske slettene om vinteren, og på det nordlige høylandet om sommeren.
Før 1700-tallet var eksporten av merinosauer fra Spania strengt forbudt, men så startet en eksport av livdyr, og merino ble etablert i mange land; deriblant flere europeiske land, Sør-Afrika og USA. De tre merino-stammene som grunnla verdens merinoflokker er Royal Escurial-flokkene, Negretti og Paula. Gjennom eksport av disse og blanding med andre dyr har merino spredt seg til alle verdensdeler. Samtidig har det vært en betydelig nedgang i antall europeiske merinoraser, som nå anses å være truet. Revolusjons- og Napoleonskrigene (1792–1815) var ødeleggende for den spanske merinobransjen.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.