Garn

Merinoull er ikke bare populært i ferdigsydde klær, det er også et svært vanlig materiale i garn til strikking og hekling.

Garn
Av .
Ullundertøy
Markedet for tynt strikket undertøy i merinoull har økt fra 1990-tallet. Her lanseres en kolleksjon med ullundertøy fra den norske produsenten Devold i 2007.
Ullundertøy
Av /SCANPIX.

Merino er ull fra merinosauen, en rase sauer som med særlig myk ull. Merino brukes også som betegnelse på fin ull. Ull er en naturlig proteinfiber fra sau og andre dyr med pels.

Faktaboks

Uttale
merˈinoull
Også kjent som

sefyrull

I alle land med merinoproduksjon finnes en historie om når og hvordan sauene kom, og hvordan rasen senere er utviklet. Merinosauer trives normalt ikke i fuktig klima, likevel har vi noen få flokker i Norge. De lever i Gudbrandsdalen der klimaet er spesielt tørt. Merino er også blandet inn i noen andre raser, som grå trøndersau.

Produkter

Merino er en finfibret ull som passer der kravene til mykhet er store. Den største varen har vært herredresser. Ettersom dressmarkedet har gått ned på grunn av konkurranse fra polyester og fra mer avslappede krav til påkledning i mange yrker, har det vært satset på nye områder, blant annet kroppsnær ull til sport, dagligliv, baby og velværeprodukter. Norge kjennetegnes ved spesielt mye bruk av kroppsnær merinoull til påkledning av barn og i friluftsliv. Dette er klesvaner som er utviklet fra 2000-tallet og utover. Markedet for merino er økende innenfor undertøy, barnetøy og sengetøy.

Den australske merinoindustrien AWI, med merket woolmark, er viktig for forskning og markedsføringen av ull over hele verden. Et viktig slagord har vært «no finer feeling», med vekt på denne ullens spesielle mykhet.

I Norge finnes flere viktige merker med produkter av merino, spesielt innenfor sport, barneklær og friluftsliv. Norge er også langt fremme i å utnytte merino i uniformer for brannvesen, militære og andre krevende brukere. Historisk har Ulvang og Nøstebarn vært viktig for utviklingen av bruken av merino i Norge, men andre norske merker som Aclima, Devold, Bergans, Kari Traa, Pierre Robert, Lille lam og mange andre viktige for videreutvikling av markedet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp og Tobiasson (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen.
  • Morton W E and Hearle J W (2008): Physical Properties of textile fibres. Manchester: The Textile Institute.
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as.
  • Textile Exchange (2020): Preferred Fiber & Materials Market Report 2020

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg