Coffea arabica
Coffea arabica
Coffea canephora
Coffea canephora

Coffea er en planteslekt i maurefamilien med omkring 124 arter av busker og trær. Kaffe lages av frøene til planter i denne slekten.

Faktaboks

Uttale
coffˈea
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Artene er busker eller trær, oftest eviggrønne med motsatte blader. Bladene er ovale og oftest glatte (uten hår). Blomstene er velluktende og har fire eller åtte hvite kronblad som er sammenvokst til et kort eller langt kronrør. Det er fire eller åtte pollenbærere som er festet til kronrøret. Frukten er en elliptisk, to-rommet steinfrukt.

Utbredelse

Slekten er utbredt fra tropisk Afrika og Asia til Australia. Coffea arabica hører hjemme i skoger i sørøstlige Sudan, sørvestlige Etiopia og nordlige Kenya. Coffea canephora vokser naturlig i tropisk Vest-Afrika til Sudan og nordlige Angola. Coffea liberica hører hjemme i tropisk Vest-Afrika til Uganda og nordlige Angola.

Bruk

Frøene av flere arter brukes til å lage kaffe. De viktigste artene til kaffeproduksjon er Coffea arabica, Coffea canephora og Coffea liberica som gir henholdsvis arabica-, robusta- og libericakaffe.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Coffea
Coffea
Encyclopedia of Life-ID
39907518
GBIF-ID
2895315

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg