Galium odoratum

Galium odoratum, myske. Foto fra: Ringelmose Skov ved Rønde, Danmark

Galium boreale

Galium boreale, hvitmaure. Foto fra: Visby, Gotland, Sverige

Maure er en slekt av urter i maurefamilien.

Faktaboks

Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Slekten omfatter ettårige og flerårige planter med kransstilte blad og små, hvite eller gule blomster i en riktblomstret topp. Blomstene er oversittende, radiærsymmetriske og firetallige (sjeldnere tretallige). Kronbladene er sammenvokste, og beger mangler eller er redusert. Frukten er en liten spaltefrukt som deler seg i to tørre delfrukter med et frø i hver.

Utbredelse

Slekten består av omkring 622 arter og har kosmopolittisk utbredelse. I Norge finnes tolv viltvoksende og et par tilfeldig innkomne arter. Vanlige er myrmaure, sumpmaure, hvitmaure og gulmaure. Klengemaure er et vanlig, ettårig ugress. Til slekten hører også myske.

Bruk

Myske inneholder det duftende stoffet kumarin og har i Norge vært brukt i klesskap som møllmiddel og for å skape god lukt. Bladene brukes, særlig i Tyskland, for å smaksette mat og drikke. Røttene til hvitmaure egner seg til rødfarging av ull. Tørkede og ristede frø av klengemaure skal være en god kaffeerstatning (kaffe og maure hører til samme familie).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
102204
GBIF-ID
2913027

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg