Det finnes omtrent like mange landpattedyr i Canada (140) som i Europa. Det finnes bl.a. 24 landrovdyr, vel 60 gnagere, 9 haredyr og 12 partåete klovdyr. Noen arter finnes bare i små områder lengst i sør (virginiaopossum, grårev og gaffelbukk), mens andre er utbredt over nesten hele landet (røyskatt, amerikaoter, rødrev og ulv). I prærieområdene finner vi stripeskunk, præriegrevling og prærieulv. Mange rovdyr og hjortedyr er knyttet til de store skogene, f.eks. svartbjørn, kanadagaupe, mårdyr, mulhjort, virginiahjort, hjort (wapiti) og elg.

Amerikansk bison var tidligere vidt utbredt i vest, men forekommer nå vesentlig i nasjonalparker. 15 000 dyr, mer enn halvparten av verdens bisonbestand, skal finnes i Wood Buffalo National Park, Alberta.

I fjelltraktene lever puma, tykk- og tynnhornsau og snøgeit. På tundraen i nord har faunaen arktisk preg: jerv, fjellrev, polarhare, 3 lemenarter og moskusfe. Isbjørnen forekommer langs nordkysten og på øyene.

Karibuen (caribou) er sannsynligvis samme art som den eurasiske reinen. Tundrakaribuen opptrer i flokker på titusenvis av dyr og vandrer stadig. Om sommeren holder de til på tundraen, om høsten søker de sørover mot barskogen.

Av Canadas 11 selarter finnes 7 langs øst- og nordkysten. Nordlig (Stellers-) sjøløve, californiasjøløve, nordlig pelssel og nordlig sjøelefant holder til langs stillehavskysten.

Omtrent 400 fuglearter hekker i Canada. Bare noen få kan overleve den harde vinteren på tundraen (ryper, snøugle, ravn), men under den korte sommeren er fuglelivet yrende: lommer, gjess, ender og vadefugler. På tundraen og i den nordlige barskogen finner vi mange av de samme fugleartene som i Skandinavia, f.eks. snøspurv, sisiker, korsnebber, varsler, ugler, falker, fjellvåk, kongeørn m.fl. En betydelig del av våtmarksfuglene er også felles for Canada og Eurasia. To av de største fuglene, trompetersvane og trompetertrane, var på randen av utryddelse, men bestanden er nå langsomt på vei oppover.

Fuglefamilier som ikke er felles med Eurasia er tyranner, spottefugler, vireoer, tanagarer og parulaer.

Amfibie- og krypdyrfaunaen er rikere og mer variert enn i Nord-Europa. Skilpadder finnes hovedsakelig i området rundt de store sjøene i øst. Elvene er fiskerike, særlig i vest.

Les mer om Canadas geografi og Planteliv i Canada.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. november 2017 skrev Ola Martin Nygaard

Dette er den eneste artikkelen i SNL hvor kaliforniasjøløve skrives med C. Under alle artikler ellers i SNL som omhandler dette dyret, er det skrevet med k først. Det gjelder selve oppslagsordet KALIFORNIASJØLØVE. Men også SJØLØVER og DYRELIV I USA. Hva er riktig stavemåte?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.