Dyreliv i Canada

Kanadagaupa er en nær slektning av den norske gaupa.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Ursus maritimus, isbjørn. Foto fra: Ranua Zoo, Finland

Skilpadde, Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Med sine 140 arter finnes det omtrent like mange landpattedyr i Canada som i Europa. Det finnes blant annet 24 landrovdyr, vel 60 gnagere, ni haredyr og tolv partåete klovdyr. Noen arter, som virginiaopossum, grårev og gaffelbukk forekommer bare i små områder lengst i sør, mens andre, som røyskatt, amerikaoter, rødrev og ulv er utbredt over nesten hele landet. I prærieområdene finner vi stripeskunk, præriegrevling og prærieulv. Mange rovdyr og hjortedyr er knyttet til de store skogene, for eksempel svartbjørn, kanadagaupe, mårdyr, mulhjort, virginiahjort, wapiti eller elk og elg.

Amerikansk bison var tidligere vidt utbredt i vest, men forekommer nå vesentlig i nasjonalparker. 15 000 dyr, mer enn halvparten av verdens bisonbestand, skal finnes i Wood Buffalo National Park i Alberta.

I fjelltraktene lever puma, tykkhornsau, tynnhornsau og snøgeit. På tundraen i nord har faunaen arktisk preg, med jerv, fjellrev, polarhare, tre lemenarter og moskusfe. Isbjørnen forekommer langs nordkysten og på øyene.

Karibuen eller caribou er sannsynligvis samme art som den eurasiske reinen. Tundrakaribuen opptrer i flokker på titusenvis av dyr som stadig vandrer. Om sommeren holder de til på tundraen, om høsten søker de sørover mot barskogen.

Av Canadas elleve selarter finnes syv langs øst- og nordkysten. Nordlig sjøløve eller stellersjøløve, kaliforniasjøløve, nordlig pelssel og nordlig sjøelefant holder til langs stillehavskysten.

Fugler

Omtrent 400 fuglearter hekker i Canada. Bare noen få, som ryper, snøugle og ravn, kan overleve den harde vinteren på tundraen, men under den korte sommeren er fuglelivet yrende med lommer, gjess, ender og vadefugler. På tundraen og i den nordlige barskogen finner vi mange av de samme fugleartene som i Skandinavia, for eksempel snøspurv, sisiker, korsnebber, varsler, ugler, falker, fjellvåk og kongeørn. En betydelig del av våtmarksfuglene er også felles for Canada og Eurasia. To av de største fuglene, trompetersvane og trompetertrane, var på randen av utryddelse, men bestanden er nå langsomt på vei oppover.

Fuglefamilier som ikke er felles med Eurasia er tyranner, spottefugler, vireoer, tanagarer og parulaer.

Amfibier, krypdyr, fisker

Amfibie- og krypdyrfaunaen er rikere og mer variert enn i Nord-Europa. Skilpadder finnes hovedsakelig i området rundt de store sjøene i øst. Elvene er fiskerike, særlig i vest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ola Martin Nygaard

Dette er den eneste artikkelen i SNL hvor kaliforniasjøløve skrives med C. Under alle artikler ellers i SNL som omhandler dette dyret, er det skrevet med k først. Det gjelder selve oppslagsordet KALIFORNIASJØLØVE. Men også SJØLØVER og DYRELIV I USA. Hva er riktig stavemåte?

svarte Marit M. Simonsen

Takk for innspillet. Kaliforniasjøløve med K er riktig. Delstaten California skrives med C, men i sammensatte ord som ble til med eldre skrivemåte er K'en bevart. Det samme gjelder kanadagås.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg