lyslogger

Artikkelstart

Lysloggere er små elektroniske enheter med lyssensor som brukes til studier av adferd hos dyr, og er mest vanlig brukt ved studier av fugletrekk. En vanlig brukt forkortelse på slike enheter er GLS, Global Location Sensor.

Loggerne er typisk lagringsenheter uten sendemulighet, slik at dyret må fanges inn igjen for at dataene skal kunne brukes.

Bruk og virkemåte

Metoden fungerer ved at en lyssensor registrerer lys over en viss terskelverdi, og et datapunkt blir lagret på det interne minnet sammen med tidspunktet fra en intern klokke. Enkelte typer enheter lagrer også temperatur, om enheten er i vann eller ikke, eventuelt vanndybde. Det siste er forholdsvis mye brukt for å studere næringsøk hos sjøfugler.

Hensikten med lysloggere er primært å finne den geografiske posisjonen. Da enheten er svært små, typisk fra 0,4-2 gram, og ikke spesielt kostbare, har de vært svært nyttige for studier av fugletrekk der tradisjonell ringmerking ikke har kunne gitt gode resultater. Et typisk eksempel er sjøfuglers bevegelser på åpent hav.

Geografisk posisjon kalkuleres ved hjelp av lysmålingene fra lyssensoren, og omtrentlig posisjon regnes ut fra solvinkelen når loggeren har lysmengde ved en viss terskelverdi. Måleusikkerheten er typisk 150-180 km, men ved kalibrering er den teoretiske beste presisjonen ned mot 15 km.

Metoden ble opprinnelig først brukt ved studier av store fugler som albatrosser, men mindre og mindre enheter er blitt utviklet, og trekket til fugler helt ned i 10-12 gram blir nå studert ved hjelp av slike lysloggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg