Kjemotakse er vandring av celler fremkalt av kjemiske stoffer i nærheten. Vandringen av hvite blodceller blir utløst av molekyler (kjemotaktiske stoffer) i væsken rundt cellene. Kjemotakse har blant annet betydning for organismers formering. Kjemotakse er blant annet kjent hos arter av bevegelige bakterier og arker (erkebakterier), fra svermesporene hos flere arter av algesopper og hos kjønnscellene til mange arter, deriblant menneskets sædceller.

Faktaboks

Etymologi
av chemo- ‘relatert til kjemiske reaksjoner eller kjemikalier’ via gresk khemeioa ‘alkymi’, og gresk taxis ‘orden’
Også kjent som

kjemotaksis

Det at kjemotaktiske bevegelser er frie sikter til at cellen eller organismen beveger seg som helhet, i motsetning til for eksempel vekstbevegelser hos planter, der organismen som helhet er fastsittende (se også taksis, tropismer og nastier). Begrepet «kjemotaksis» brukes også noen ganger om tilsvarende bevegelser hos komponenter i celler slik som enzymer og organeller, og om andre organismer enn bakterier, slik som rundormen Caenorhabditis elegans og amøben Dictyostelium discoides.

Kjemotaktiske bevegelser er kjent hos flere bakterier som har symbiose med planter, for eksempel belgplantebakterien Rhizobium meliloti, som finner røttene til partneren blålusern ved hjelp av stoffer som planten skiller ut.

Positiv og negativ kjemotaksis

Selvbevegelige organismer orienterer seg ofte slik at næringstilgangen blir optimal. For eksempel reagerer mange bakterier med positiv kjemotaksis, det vil si bevegelse mot optimal konsentrasjon av stoffer som proteiner, aminosyrer, og fosfat. Overfor skadelige eller giftige forbindelser reagerer organismene med negativ kjemotaksis, altså at bevegelsen skjer bort fra disse stoffene. Positiv eller negativ kjemotaksis kan også fremkalles av pH og av mengden oksygen i omgivelsene.

Kjemotaksis under formering

Mange arter, deriblant moser og karsporeplanter, har hannlige kjønnsceller som finner den hunnlige kjønnscellen ved hjelp av kjemotaksis. Kjemotaksis er også kjent fra hannlige kjønnsceller hos noen pattedyr, slik som kaniner og mennesker. De hannlige kjønnscellene beveger seg mot de ubevegelige hunnlige kjønnscellene fordi de sistnevnte utskiller signalstoffer, slik som gamoner. De hannlige kjønnscellene må kunne rette seg nøyaktig etter signalstoffene fra den hunnlige kjønnscellen for at befruktning skal kunne skje hos disse artene.

Kjemotaksis i celler i flercellede organismer

Flere celletyper i flercellede organismer har kjemotaksis, for eksempel nøytrofile granulocytter og mikrogliaceller (en type gliaceller). Kjemotaksis er kjent for å spille en rolle under utvikling av cellevev. Hvite blodceller vandrer også ved hjelp av kjemotaktiske stoffer i væsken rundt cellene. Kjemokiner (en type cytokiner) er små proteiner som binder seg til G-proteinkoblete reseptorer og er kjent for å kunne sette kjemotaksis i gang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg