algesopper

En typisk algesopp med rotliknende hyfer uten skillevegger, zoosporangium og zoosporer med flagell. Den avbildete er Rhizophydium couchii.
algesopp
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Algesopper en en rekke i soppriket. Dette er en av de mer opprinnelige soppene.

Faktaboks

Også kjent som

Chytridiomycota

Algesoppene har kjønnsceller og ukjønnete sporer (zoosporer) med flagell. Denne flagellen er enkel, glatt og bakoverrettet. Egenskapen flagell regnes som en primitiv karakter hos sopp.

Formering

Den kjønnete formeringen er svært variabel og foregår ved isogami, anisogami eller oogami. Hyfene, dersom de finnes, mangler skillevegger. De fleste er svært enkle, ofte omdannes soppen totalt til sporangier eller de beholder et rotlignende haustorium (sugeorgan) i tillegg.

Levevis

Algesoppene lever helst i ferskvann på døde eller levende planter, alger eller dyr. Men det fins arter som lever i jord. Noen få er parasitter på landplanter, for eksempel. Synchytrium endobioticum som forårsaker potetkreft.

Systematikk

Hvitveisvorte (Synchytrium anemones) er en vanlig algesopp som angriper hvitveis.
Hvitveisvorte
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

I tidligere lærebøker ble betegnelsen algesopper brukt om alle enkelt bygde sopp som ikke var sekksporesopp eller stilksporesopp. I disse inngikk Chytridiomycota. De andre "algesoppene" er ført til andre rekker i soppriket, eller tatt ut av soppriket og ført til andre riker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg