Valmuer. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

valmue

Av /Pixabay.

Sibirvalmue, fotografert i botanisk hage, Tromsø. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Valmue er en fellesbetegnelse på planter i valmueslekta. Valmuer er ett- eller flerårige urter, som ofte har spektakulære blomster i farger som lilla, rød, gul, oransje og hvit. Felles for valmuene er at de har melkesaft som kan ha ulike farger avhengig av art. Melkesaften kommer til syne om man skjærer et snitt i stengelen. Valmueslekta er en del av valmuefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Papaver
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Umoden valmuekapsel med stjerneformet arr
/Pixabay.
Valmuekapsler som har åpnet seg og sluppet ut frø. På noen av kapslene kan man se porene som sitter under arrskiven.
/Pixabay.
Melkesaft pipler ut av et snitt i en umoden kapsel
/CSIRO.
Lisens: CC BY 3.0

Valmuer har radiærsymmetriske blomster som sitter enkeltvis, med fire eller flere kronblader. Kronbladene kan gjerne se litt rynkete ut etter å ha ligget sammenbrettet i blomsterknoppen. Valmuer har to begerblader som raskt faller av. I tillegg til melkesaft i ulike farger (for eksempel hvit, oransje, gul og rød), har valmueslekta en frukttype som heter kapsel med et stjerneformet arr. Frøene til valmuene slippes ut gjennom små porer under arrskivakapselen.

Utbredelse

Blant våre hjemlige valmuer er svalbardvalmue (Svalbard og Nord-Norge), fjellvalmue (i fjellområder på fastlandet), kolavalmue (Nord-Norge) og polarvalmue (Svalbard). Disse er alle freda. Kolavalmue og svalbardvalmue regnes som henholdsvis sterkt truet og sårbar på fastlandet. Det finnes også flere innførte valmuearter som har forvillet seg i norsk natur. Dette gjelder for eksempel kornvalmue, brakkvalmue, sibirvalmue og hageopiumsvalmue.

Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Bruk

Melkesaften man finner hos valmuer inneholder nitrogenholdige forbindelser kalt alkaloider. Disse stoffene er ofte svært giftige, men noen er viktige i produksjon av medisiner. En av våre eldste medisinplanter er opiumsvalmue. Denne arten brukes i dag til å utvinne en rekke ulike medisiner som morfin og kodein, samt rusmidler som opium og heroin. Frøene til opiumsvalmuen blir også brukt til å utvinne matolje og til pynt i bakverk og matlaging. Disse inneholder svært lave nivåer av alkaloider. Mange valmuer blir brukt som prydplanter i hager.

Systematikk

Taksonomisk nivå Norsk navn Latinsk navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Tofrøbladete blomsterplanter Eudicots
Orden Soleieordenen Ranunculales
Familie Valmuefamilien Papaveraceae
Slekt Valmueslekta Papaver

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

valmue
Papaver
Artsdatabanken-ID
103050
GBIF-ID
2888431

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg