Bulmeurt
Bulmeurt er en viltvoksende giftplante.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bulmeurt

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bulmeurt er en ett- eller toårig plante i søtvierfamilien. Plantene er fra 50 til 100 centimeter høye med flikete, klebrig-kjertelhårede blad, grågule blomster og krukkeformet lokkapsel, omgitt av begeret. I Norge finnes arten som ugress ved uthus, veier og i hager til nord i Trøndelag og enkelte steder i Nordland og Troms. Bulmeurt har frø som kan overleve lenge i jorda, og arten kan dermed dukke opp på steder hvor den ikke har vært sett på lenge hvis bar jord med frø eksponeres.

Faktaboks

Også kjent som
villrot
Vitenskapelig navn
Hyoscyamus niger
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
EN – Sterkt truet

Bulmeurt er en gammel medisin- og trolldomsplante som i årtusener har vært brukt mot mange slags sykdommer. Den inneholder meget sterke giftstoffer, først og fremst alkaloidet hyoscyamin. I blanding med andre arter i søtvierfamilien var den en viktig bestanddel i de salvene som det fortelles at heksene brukte når de drog til Blokksberg. Røyken av bulmeurt har søvndyssende virkning. Ifølge den danske botanikeren Simon Paulli (1648) brukte hønsetyver bulmeurtrøyk til å bedøve høns i hønsehus for å forhindre kakling.

Forgiftning

Forgiftninger med bulmeurt er sjeldne. Forgiftningssymptomene er som ved atropinforgiftning, med tørrhet i munnen og slimhinnene, hurtig hjerteaksjon, store pupiller med overfølsomhet for lys, og forvirringstilstand.

Fysostigmin er en effektiv motgift.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Faktaboks

bulmeurt
Hyoscyamus niger
Artsdatabanken-ID
103721
GBIF-ID
2928978

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg