Hestekastanje: Blad, blomst og frø. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

hestekastanje

Hestekastanje. Tre, blad og blomst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hestekastanje er en slekt i lønnefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Aesculus

Dette er trær med motsatte, koblede blad, 5-tallsblomster i store klaser og kapselfrukt med tre store, blanke frø, hvorav som oftest bare ett utvikles. 13 arter finnes, derav mange i Nord-Amerika.

Vanlig hestekastanje (latinsk navn: Aesculus hippocastanum) har klebrige knopper, 5–7 koblede blad, hvite blomster og pigget kapsel. Den stammer fra de østlige middelhavslandene og er ofte plantet som parktre og allétre. Det blir opp til 15 meter høyt. Også andre arter plantes av og til.

Rød hestekastanje (Aesculus carnea) er egentlig en hybrid, og har store dyprøde blomster. Gul hestekastanje (Aesculus octandra) stammer fra Nord-Amerika, blomstene er gule og kapselen glatt med bare to frø. Dverghestekastanje (Aesculus parviflora) stammer også fra Nord-Amerika. Det er et vakkert lite tre med hvite blomster i 30 centimeter lange klaser.

Hos vanlig hestekastanje er både yteveden og kjerneveden blekgul, ofte med rødlige fargetoner. Den er ringporig og minner i struktur om ask. Densitet ved 15 prosent fuktighet er cirka 0,55 gram per kubikkcentimeter. Veden er ikke særlig holdbar. Den er bøyelig, men lite elastisk, og brukes en del til dreierarbeid, intarsia, tresko og annet, og ofte som finér.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg