amalgam

Artikkelstart

Amalgam, legering av kvikksølv med ett eller flere andre metaller. Under egnede forhold kan de fleste metaller danne amalgam. I motsetning til kvikksølvet selv er amalgam ofte faste stoffer ved vanlig temperatur.

Faktaboks

Uttale
amalgˈam
Etymologi
av arabisk ‘bløt masse’

Bruk, fremstilling

Sinkamalgam brukes i elektriske batterier.

Tidligere benyttet man tinnamalgam som belegg på baksiden av speil.

Utvinning av gull og sølv ved amalgammetoden er basert på at disse metallene lett legerer seg (amalgameres) med kvikksølv.

Natriumamalgam opptrer som et mellomprodukt i klor-alkali-industrien når kvikksølv brukes som katode ved elektrolyse av natriumkloridoppløsning. Amalgamet som dannes reagerer med vann til natriumhydroksid og hydrogen.

Amalgam i tannfyllinger

Amalgamer av kvikksølv med tinn, sølv og kobber har vært brukt til tannfylling i mer enn 100 år. Bruken av amalgam har vært omdiskutert, og fra 2008 har det i Norge vært forbud mot amalgam som tannfyllingsmateriale.

Forekomst i naturen

Naturlig forekommende sølv kan inneholde betydelige mengder kvikksølv. Sølvet fra Kongsberg fører gjennomsnittlig 1–2 %, i ekstreme tilfeller opp til 28 % kvikksølv. Betegnelsen kongsbergitt har vært brukt om et slikt naturlig amalgam. Moschellandsbergitt er en intermetallisk forbindelse mellom sølv og kvikksølv, Ag2Hg3.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg