Amalgam, legering av kvikksølv med ett eller flere andre metaller. Under egnede forhold kan de fleste metaller danne amalgam. I motsetning til kvikksølvet selv er amalgam ofte faste stoffer ved vanlig temperatur.

Amalgam har vært brukt til tannfyllinger (se nedenfor). Sinkamalgam brukes i elektriske batterier. Tidligere benyttet man tinnamalgam som belegg på baksiden av speil. Utvinning av gull og sølv ved amalgammetoden er basert på at disse metallene lett legerer seg med kvikksølv, eller amalgameres lett. Natriumamalgam opptrer som et mellomprodukt i klor-alkali-industrien når kvikksølv brukes som katode ved elektrolyse av natriumkloridoppløsning. Amalgamet som dannes reagerer med vann til natriumhydroksid og hydrogen.

Naturlig forekommende sølv kan inneholde betydelige mengder kvikksølv. Sølvet fra Kongsberg fører gjennomsnittlig 1–2 %, i ekstreme tilfeller opp til 28 % kvikksølv. Betegnelsen kongsbergitt har vært brukt om et slikt naturlig amalgam. Moschellandsbergitt er en intermetallisk forbindelse mellom sølv og kvikksølv, Ag2Hg3.

Sølv-, tinn- og kobberamalgam har vært brukt til tannfyllinger i mer enn 100 år. Fra 1.1.2008 ble det i Norge innført totalforbud mot amalgam som tannfyllingsmateriale. Det er gjort et unntak fram til 31.12.2010 for amalgam til bruk i tannbehandling for pasienter som må behandles i narkose eller som er allergisk mot andre tannfyllingsmaterialer. Bruken av amalgam er omdiskutert, da man stiller spørsmålet om lekkasje av kvikksølvforbindelser fra amalgamplomber kan være skadelig. Ulike kroppslige symptomer er satt i forbindelse med det som kan være amalgamforgiftning, blant annet tretthet, slapphet, konsentrasjons- og hukommelsesproblemer. Det utføres omfattende forskning på området. I enkelte tilfeller er allergier mot amalgamfyllinger rapportert, vanligvis mot kvikksølv eller nikkel. Alternativet til amalgam er å fylle med plast eller glasselement, som ansees som mindre bestandig.

Ved nye restaureringer må kontakt mellom amalgam og andre metaller unngås. Ved fylling med amalgam må tannlegen være påpasselig med å suge opp metallrester som blir liggende i munnhulen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.